Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Knoflookpadden uitgezet

  •  
24-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
knoflookpad_Paul_Cools.jpg
ARK Natuurontwikkeling heeft in natuurgebied Kempen-Broek bij Weert larven van knoflookpadden uitgezet in een stuk nieuw ontwikkelde natte natuur. Het gaat in ons hele land slecht met die Pelobates fuscus. Het aantal plaatsen waar hij voorkomt neemt nog steeds af, maar nu is er weer een plekje bij!
Knoflookgeur
De knoflookpad (Pelobates fuscus) is een plompe pad met opvallend uitpuilende ogen met verticale pupillen. Het lichaam is variabel van kleur (van licht gelig tot bruin) op de rug met een patroon van donkere vlekken. Bij verstoring kan de knoflookpad een secreet afscheiden dat licht naar knoflook ruikt. Knoflookpadden kunnen tot 8 cm groot worden.
knoflookpad
Fotoblog Joost: Een van de 1800 knoflookpadlarve die uitgezet zijn .
Bedreigd
De knoflookpad is op dit moment één van de meest bedreigde amfibieën in Nederland. De soort gaat sterk achteruit en is daarom als "bedreigd" opgenomen in de Rode lijst (Staatscourant, 2009 cf. van Delft et al., 2007). In 2001 is er door het ministerie van LNV een beschermingsplan voor de knoflookpad in Nederland gepresenteerd. De knoflookpad is  het meest moeilijk te inventariseren amfibie in Nederland. Dit komt door zijn verborgen leefwijze in alle stadia van zijn levenscyclus.
Bron: RAVON
Foto: Paul Cools uit de Vroege Vogels Fotogalerij. Bekijk meer foto's van deze fotograaf
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor