Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Knoflook en kaneel voor koe en kip

  •  
15-05-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
662 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_153297.jpg
Koeien en varkens groeien beter als zij een kruidenmengsel van
knoflook, anijs, venkel, gember en basilicum door hun voer krijgen. De
algehele weerstand van de kip verbetert ook door een vleugje knoflook
in het graan. En kaneel bestrijdt de ernstige en besmettelijke
kippenziekte histomonas.
Biologische boeren zijn ervan overtuigd
dat allerlei kruidenmiddelen en natuurlijke preparaten hun dieren
gezonder en vitaler houden. Het Wageningse instituut voor
voedelveiligheid RIKILT is nu begonnen met het zoeken naar
wetenschappelijk bewijs voor deze overtuiging. De uitkomst van het
project Fyto-V wordt eind dit jaar verwacht, aldus een woordvoerder van
de Wageningen Universiteit.
De EU heeft het gebruik van
antibiotica als groeibevorderaar vorig jaar verboden. Biologische
boeren gebruikten deze chemische middelen al vrijwel niet. Omdat nu
alle boeren alternatieven moeten gebruiken voor het welzijn van hun
dieren, zijn de kruidenmiddelen in de belangstelling komen te staan.
Wageningse
onderzoekers hebben ongeveer zestig middeltjes en preparaten voor
allerlei diersoorten verzameld. Sommige kruidenextracten zijn ook
populair onder mensen die homeopatische middelen gebruiken. Zo is er
een valeriaan-passiflorapilletje voor nerveuze kippen. Ook de bekende
verzachtende calendulazalf en de arnicazalf tegen stijve spieren blijkt
voor koeien en varkens te bestaan.
De wetenschappers willen
weten of het slikken van kruidenmiddelen een preventieve werking heeft.
Zo zou de weerstand van dieren tegen ziektes toenemen als zij voer met
kruiden eten. De onderzoekers verwachten dat zij een lijst kunnen
aanleggen van werkzame kruidenpreparaten.
Bron: ANP
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor