Vroege Vogels

KNMI eert overleden klimaatwetenschapper Van Oldenborgh

  •    •  
14-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
hands-g181e0321d_1920

Aarde bescherming

© Pixabay

Het KNMI staat stil bij het werk van de invloedrijke klimaatwetenschapper Geert Jan van Oldenborgh, die dinsdag op 59-jarige leeftijd overleed. Hij werkte sinds 1996 bij het meteorologische instituut in De Bilt. "De bijdrage van Geert Jan aan de klimaatwetenschap is groot", aldus het KNMI, dat er trots op wijst dat Van Oldenborgh dit jaar de top 100 van meest invloedrijke mensen van het Amerikaanse Time Magazine haalde, samen met collega-klimaatwetenschapper Friederike Otto.

Geridderd voor zijn bijdrage

"Geert Jan kreeg de laatste jaren veel erkenning voor zijn werk", stelt zijn werkgever vast. Eerder dit jaar werd hij geridderd voor zijn bijdrage aan de klimaatwetenschap. Hij stond aan de basis van de zogeheten klimaatattributie. Dat is het duiden van de relatie tussen extreme weersverschijnselen en klimaatverandering. De Nederlander gaf leiding aan het initiatief World Weather Attribution (WWA), een internationaal wetenschappelijk initiatief dat zich hierop richt. Dat werk leverde hem in 2020 een aanstelling op als buitengewoon hoogleraar aan de Universiteit van Oxford. Verder droeg hij bij aan de rapporten van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties.

Zeldzame vorm van kanker

Van Oldenborgh maakte zich zorgen over het klimaat en kon op een "heldere en toegankelijke wijze uitleg geven over de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering", schrijft het KNMI. Hij werd acht jaar geleden gediagnosticeerd met een zeldzame vorm van kanker.

Het KNMI citeert de wetenschapper zelf om duidelijk te maken hoe hij dacht over de toekomst van de aarde: "Op even dagen ben ik optimistisch en zie ik de initiatieven met zon en wind. Maar op de oneven dag denk ik: het is niet genoeg, we halen het niet. Dat is ook frustrerend. Gezien mijn levensverwachting zal ik nooit weten hoe dit afloopt."

Bron: ANP

Meer over:

knmi, wetenschapper
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.