Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

KNMI: code oranje voor klimaat

  •  
23-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
weer.jpg
Normaal gebruikt het KMNI kleurcodes om te waarschuwen voor gevaarlijk weer. Maar vlak voor de klimaattop in Parijs geven zij code oranje voor het klimaat. Ze vinden dat een wereldwijd akkoord om klimaatverandering aan te pakken voor Nederland hard nodig is. Dit meldde de NOS zondag.Extreem weerVolgens Bart van den Hurk van het KNMI krijgen we met de verandering van het klimaat in de toekomst meer warme jaren en extreem weer. Dat beeld komt ook naar voren uit de klimaatscenario's, die het KNMI vorig jaar publiceerde: hogere temperaturen, een sneller stijgende zeespiegel, nattere winters, hevigere buien en kans op drogere zomers.Een paar gradenVan Den Hurk was zondag te gast in Vroege Vogels. “We moeten binnen de 2 graden verhoging van temperatuur blijven. Landen hebben nu een aanbod gedaan om de stijging van de temperatuur tegen te gaan. Als we dat allemaal halen, mikken we op een stijging van 2,7 graden. Dus de afspraken die er nu zijn gemaakt, zijn eigenlijk nog niet genoeg.”Emissie“Emissiereductie is volgens het KMNI het belangrijkste. CO2 beprijzen wordt genoemd als voorbeeld. Maar het gaat ook om afspraken maken zoals over het delen van technologie. Of het verbeteren van samenwerkingen wereldwijd. Het is een ingewikkeld proces”. Legt Van Den Hurk uit.Luister het gesprek:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.