Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Knippen tegen de bastaardsatijnvlinder

  •  
23-02-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
bastaardsatijnvlinder

© bastaardsatijnvlinder - Fotograaf: josephandre

Sinds een paar jaar trekken de rupsen van de bastaardsatijnvlinder in juni massaal vanuit de duinen naar het strand van Ter Heijde. Met alle gevolgen van dien voor de badgasten, want de rupsenharen zorgen voor irritatie en pijnlijke rode bulten. KNNV Delfland organiseerde afgelopen week een knipdag. Met tientallen vrijwilligers zijn de nesten van de rupsen verwijderd.
Het duingebied is vrij jong en de aangeplante duindoorn nog klein. Onder gunstige omstandigheden kan de rups zo massaal voorkomen dat de duindoorn kaalgevreten wordt waarna de rupsen massaal naar het strand gaan op zoek naar voedsel. 

Bastaardsatijnvlinder

De bastaardsatijnvlinder is een nachtvlinder die van eind mei-eind augustus in het donker rondvliegt. De soort overwintert als jonge rups, met meerdere bij elkaar in een taai gemeenschappelijk spinsel aan een tak van b.v. duindoorns. Deze winternesten bevinden zich vaak aan het uiteinde van de takken zodat ze veel zon vangen. De rupsen, die sterk irriterende haren hebben, verpoppen zich, soms gemeenschappelijk, in een cocon tussen de bladeren aan de waardplant of in de strooisellaag.
De eieren worden in groepen afgezet en bedekt met haren van het achterlijf van het vrouwtje. De afgelopen jaren liepen de rupsen in de duinen bij Ter Heijde in juni massaal naar het strand. De sterk irriterende haren zorgden voor heel veel overlast bij de strandbezoekers.

Spinsel bastaardsatijnvlinder - Fotograaf Jeannette Parramore
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.