Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Knaagdieren namen taak olifantachtigen over'

  •  
17-07-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
olifant_27.jpg
Dat sommige Amerikaanse boomsoorten nog steeds bestaan, hebben ze te danken aan hamsterende agoeti's. De knaagdieren, die ongeveer zo groot zijn als katten, begraven de zaden van de boom om ze in tijden van schaarste op te graven en op te eten. Maar ze laten ze niet op één plek liggen. De zaden worden tot wel 36 keer opgegraven en elders weer in de grond gestopt.
Verspreiden
Dat ontdekte onderzoeker Patrick Jansen van de universiteit van Wageningen. Hij bevestigde zendertjes op meer dan 400 zaden en kon zo hun verplaatsingen volgen. Uit cameraopnames bleek dat de knaagdieren de zaden van elkaar stelen en dat ze zo tot wel 100 meter van de moederboom verspreid worden. Daar kunnen de zaden kiemen en zo ontstaan weer nieuwe bomen.
Overgenomen
Volgens Jansen hebben de agoeti's ervoor gezorgd dat bepaalde boomsoorten niet uitgestorven zijn. In de prehistorie werden de zaden verspreid via de ontlasting van grote olifantachtigen, die inmiddels zijn uitgestorven. Deze functie hebben de knaagdieren nu dus overgenomen.
Tijdschrift
Jansen beschrijft zijn bevindingen maandag samen met zijn collega's van het Smithsonian Tropical Research Institute in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.