Vroege Vogels

Klink kijkt naar een minister voor dierproeven

  •  
25-09-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
konijn_in_kooi.jpg
Minister Ab Klink (Volksgezondheid) gaat bekijken of er een minister kan komen die verantwoordelijk is voor dierproeven. Het CDA had daar woensdag tijdens overleg van de Kamer met de minister en zijn college Gerda Verburg (Landbouw) om gevraagd.
Het ministerie van Klink geeft vergunning voor dierproeven, Verburg is verantwoordelijk voor proeven met dieren waarbij met hun genen geknutseld wordt. Ook beloofde Klink te onderzoeken of de drie wetten die betrekking hebben op dierproeven geïntegreerd kunnen worden.
De versnippering leidt tot enorme administratieve lasten en onoverzichtelijke procedures bij vergunningen, vindt CDA'er Henk Jan Ormel. Met een verantwoordelijk minister zal het terugdringen van het aantal dierproeven ook gesmeerder lopen. Daarvoor moet er ook een centrale commissie komen, waarin bedrijfsleven, het onderzoeksveld, maatschappelijke organisaties en de overheid de handen ineenslaan.
Klink wees erop dat het kabinet een kenniscentrum voor alternatieven voor dierproeven wil opzetten. Daarbij zullen ook belangenorganisaties en het bedrijfsleven hun stem kunnen laten horen.
Dierproeven moeten worden goedgekeurd door speciale commissies. Omdat ieder instituut zijn eigen commissie heeft, bestaat het risico dat een onderzoeker na een afwijzing het gewoon ergens anders nog eens probeert. Maar op de wens vanuit de Kamer om een landelijke commissie in te stellen, ging Klink niet in. Hij onderschreef het belang van eensluidende regels, maar wees erop dat er al een landelijke vereniging is voor de commissies die regie kan voeren.
Klink verkocht ook nee op de wens van de Kamer om het verbod op experimenten met mensapen snel uit te breiden tot andere primaten. Op zich is hij daar wel voor, maar er zijn in zijn ogen nu nog te weinig alternatieven voor de proeven met apen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.