Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kliniek voor probleemdieren

  •  
26-03-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht opende op 17 november de Gedragskliniek voor Dieren. Deze kliniek is uniek in Nederland omdat alle patiënten (honden, katten en vogels) vanuit twee disciplines, gedragsmatig en medisch, worden bekeken.
Bij de eerste afspraak worden patiënten onderzocht om een puur medische oorzaak van het opvallende gedrag uit te sluiten. Het gedragsprobleem wordt vervolgens geanalyseerd door de gedragsdeskundigen.  Als na onderzoek en eventuele medische behandeling blijkt dat een dier verder gebaat is bij gedragstraining, verwijst de gedragskliniek door naar gedragstherapeuten in het land.
De gedragskliniek onderkent verschillende oorzaken voor afwijkend diergedrag. Een van de meest voorkomende is een verstoorde communicatie tussen mens en dier. Beide kunnen daardoor in een vicieuze cirkel terechtkomen. Bij afwijkend of ongewenst gedrag worden dieren vaak gestraft, terwijl er eigenlijk te weinig begrip is voor de oorzaak van het gedrag. Als het dier bijvoorbeeld angstig is, maakt straffen het probleem alleen maar erger; de eigenaar wordt steeds bozer of banger en het dier steeds meer gestrest. Vaak denken mensen dat hun hond ‘dominant’ is. Dat zou zijn agressie tegen mensen of andere dieren verklaren. Vaker is het dier echter angstig. De gedragskliniek analyseert deze problematiek en leert eigenaren hoe zij de subtiele signalen kunnen begrijpen die hun dier via lichaamstaal uitzendt.
De gedragskliniek is er nadrukkelijk niet voor het oplossen van opvoedingsproblemen. De kliniek is er wel voor complexe gedragsproblemen, zoals (pathologische) agressie en angst bij honden en katten en verenplukken bij vogels.
Bron: faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.