Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimop nu aantrekkelijk voor vlinders

  •  
08-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
atalanta_klimop.jpg

© Fotograaf: janniezoethout

Later in het jaar zijn er veel minder bloeiende planten. Voor vlinders die de winter in moeten of wegtrekken is brandstof essentieel. Op klimop kunnen ze nu goed bijtanken.
Even 'tanken' voor de reis
Klimop is een zeer algemene plant die in september begint met bloeien.
Juist nu heeft een vlinder als atalanta behoefte aan veel nectar, die de vlinder gebruikt als brandstof. De Atalanta trekt nog (tenminste de meeste) naar zuidelijker streken en moet dus honderden kilometers vliegen.
Energie nodig
Ook distelvlinder kan wel wat energie gebruiken. Deze trekvlinder gaat zelfs naar Afrika! Er zijn dit najaar niet heel veel distelvlinders aanwezig, maar die er zijn kun je op klimop vinden. Ook het bont zandoogje drinkt van de klimop-nectar. Deze soort is geen trekvlinder, maar moet zich de komende weken nog voortplanten. En daar krijg je natuurlijk ook 'trek' van.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.