Vroege Vogels

Klimaatzaak tegen Trump

  •    •  
07-04-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Amerikaanse vlag

© Bron: Pixabay

Na de beroemde klimaatrechtszaak van stichting Urgenda tegen de Nederlandse regering komt er ook een soortgelijke zaak tegen de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump. Zeventien staten zijn het niet eens met het decreet waarmee hij vorige maand een streep zette door de klimaatplannen (de Clean Action Plan) van zijn voorganger Obama. Volgens de staten is de regering wettelijk verplicht om de uitstoot van CO2 terug te dringen.
Urgenda directeur Marjan Minnesma is zondag te gast in Vroege Vogels.

17 staten

De Amerikaanse staten die de klimaatrechtszaak tegen Trump aanspannen zijn New York, Californië, Connecticut, Delaware, Hawaï, Illinois, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, New Mexico, Oregon, Rhode Island, Vermont, Virginia, Washington, Washington DC en een aantal kleinere districten. 

Nederlandse klimaatrechtszaak

In Nederland won Urgenda de klimaatzaak tegen de staat. De rechtbank in Den Haag bepaalde dat de Nederlandse overheid ervoor moet zorgen dat in ons land de uitstoot van het broeikasgas CO2 in 2020 met zeker 25 procent is teruggedrongen ten opzichte van het jaar 1990. Op dit moment loopt er nog een hoger beroep van de staat tegen de uitspraak.

Meer over:

klimaat, urgenda
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Adri Ros
Adri Ros14 apr. 2017 - 23:24

Klimaatzaak tegen Trump? Doen! Met de steun van Urgenda zou het best kunnen lukken, moet het lukken - geloof mij ;-)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.