De tientallen miljoenen schapen en runderen op Australische boerderijen laten zo veel winden en boeren er zo ongegeneerd op los dat ze een belangrijk deel van de broeikasgassen oprispen. Kangoeroes echter laten vrijwel geen winden en boeren niet. Daarom is het eten van kangoeroes milieuvriendelijk, aldus professor Ross Garnaut.
De professor heeft een zeshonderd 600 pagina's tellend rapport geschreven over de gevolgen van klimaatsveranderingen in Australië. Het is woensdag gepubliceerd.
Hij breekt een lans voor de kangoeroe als voedsel. Dankzij zijn geringe oprispingen en winderigheid stoot de kangoeroe vrijwel geen methaangas uit.
Het is bovendien een dier dat leeft in het wild. Het vlees bevat maar weinig vet en veel proteïnen. Garnaut beveelt aan dat het land het aantal stuks vee drastisch gaat inperken voor 2020. Australië moet dan 36 miljoen minder schapen tellen en zeven miljoen minder runderen. Het aantal kangoeres kan dan tegelijkertijd worden opgevoerd van 34 miljoen nu tot 240 miljoen.