Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatverandering zakt op agenda Amerikanen

  •  
23-10-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vlag_USA.jpg
Steeds minder Amerikanen zien klimaatverandering als een serieus probleem. Ook denken steeds minder mensen in de Verenigde Staten dat er bewijs is dat menselijk handelen zorgt voor opwarming van de aarde. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Pew-centrum, dat vrijdag naar buiten is gebracht.
Volgens een derde van de Amerikanen (35 procent) is opwarming van de aarde een groot probleem. In april vorig jaar lag dat percentage nog op 44. Zeven van de tien Amerikanen dachten in 2008 nog dat er bewijs was dat het klimaat verandert; nu zijn dat er nog geen zes op de tien (57 procent). Dat het broeikaseffect veroorzaakt wordt door mensen, gelooft maar 36 procent van de 1500 ondervraagden, tegen 47 procent vorig jaar.
Volgens Pew is de verschuiving onder meer te wijten aan de economische crisis die de aandacht van de Amerikanen heeft. ,,Als de schijnwerper op andere onderwerpen komt te staan, vergeten mensen zaken als klimaatverandering en vervuiling en zien ze die als minder ernstig'', aldus Andrew Kout, directeur van Pew. In voorgaande jaren had klimaatverandering in de VS veel aandacht, onder meer doordat politicus Al Gore een film over dit onderwerp uitbracht en daar later een Nobelprijs voor kreeg.
De desinteresse voor de opwarming van de aarde is te zien over het hele politieke spectrum, wat het voor president Barack Obama moeilijk maakt om draagvlak te vinden voor zijn klimaatplannen. Hij wil graag aanhaken bij andere wereldleiders die eind dit jaar in de Deense hoofdstad Kopenhagen bij elkaar komen om een nieuw klimaatverdrag op te stellen. Daarvoor moet eerst een wet goedgekeurd worden door het Congres.
Een meerderheid van de Amerikanen (56 procent) vindt dat de VS zich moeten aansluiten bij de afspraken die de rest van de wereld maakt om opwarming van de aarde tegen te gaan. Dat percentage is sinds 2001 gelijk gebleven, aldus Pew.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.