Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Klimaatverandering veroorzaakt mogelijk 200 miljoen verhuizingen in 2050

14 sep 2021
  •  
leestijd 1 minuten
overstroming hoog water klimaatverandering

© Bron Pixabay

Als een gevolg van de klimaatverandering hebben in 2050 wereldwijd mogelijk zo'n 216 miljoen mensen, uit zes verschillende regio's, hun huis verlaten. Dat staat in een rapport dat de Wereldbank maandag heeft gepubliceerd. In het onderzoek is gekeken naar verhuizingen van mensen binnen hun eigen land.

Het rapport is een vervolg op een analyse uit 2018, waarbij werd gekeken naar de Sub-Sahara, Zuid-Azië en Latijns-Amerika. In de nieuwe analyse zijn ook verschillende andere regio's in Azië en de Stille Oceaan, Oost-Europa en Noord-Afrika meegenomen. De voornaamste redenen om binnen het eigen land te verhuizen zullen onder meer de beschikbaarheid van water en stijgende zeespiegels zijn.

Klimaat gerelateerde migratie

Volgens de Wereldbank kan "aan klimaat gerelateerde migratie de komende dertig jaar escaleren". Daarbij zullen de armste en meest kwetsbare regio's het hardst worden geraakt. De Sub-Sahara in Afrika kan volgens het rapport rekenen op mogelijk 86 miljoen klimaatmigranten in 2050, Oost-Azië en de Stille Oceaan op 49 miljoen en Zuid-Azië tot 40 miljoen.

Het is volgens de onderzoekers nog niet te laat om in te grijpen. Door onder meer de uitstoot van broeikasgassen aan te pakken, kan klimaatmigratie met tot 80 procent worden beperkt, stelt het rapport. Desondanks zullen er ook dan nog ruim 40 miljoen klimaatmigranten zijn over enkele decennia.

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Populair bij BNNVARA