Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatverandering: trekvogels nog langer onderweg

  •  
15-04-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
grasmus_04.jpg
De klimaatverandering blijft ook voor trekvogels niet zonder gevolgen. Sommige trekvogels, zoals de grasmus, zullen tot 400 kilometer verder moeten vliegen om in de lente in Europa te kunnen broeden.
Vogels die normaal al afstanden tussen 4500 tot 6000 kilometer afleggen om te kunnen overleven, zullen daardoor behoorlijk op de proef worden gesteld. Dat staat in het dinsdag verschenen Britse tijdschrift Journal of Biogeography.
Onderzoekers van de Universiteit van Durham in het noorden van Groot-Brittannië hebben simulatiemodellen gebruikt om de gevolgen van de klimaatverandering voor vooral de grasmus te onderzoeken. Volgens professor Stephen Willis is de klimaatverandering slecht nieuws en een bedreiging voor enkele van de kleinere trekvolgels. Grasmussen overwinteren ten zuiden van de Sahara en moeten de voedselarme woestijn oversteken. De uitbreiding van de woestijn blijft voor die kleine zangvogels niet zonder gevolgen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.