Klimaatverandering slecht voor eten
• 03-03-2015
• leestijd 1 minuten
Onderzoekers van de Wageningen University en de Universiteit Gent hebben een verband gevonden tussen klimaatverandering en voedselveiligheid. Langetermijnveranderingen in temperatuur en neerslag kunnen een negatief effect hebben op onze groenten en fruit.
Poolse tomaten
De klimaatverandering kan bijvoorbeeld in Polen voor een verhoogd risico op besmetting van tomaten aan het einde van de 21e eeuw zorgen. Tegelijkertijd kunnen diezelfde schimmels dan weer niet meer leven in Spanje, waardoor daar het besmettingsgevaar afneemt. Onderzoek naar overstroomde slavelden liet weer zien dat daar een verhoogde concentratie schadelijke bacteriën ontstond. Met UV licht nemen deze concentraties weer af.
Toekomst
De resultaten van het onderzoek leveren stof tot nadenken op hoe we in de toekomst ons groente en fruit moeten gaan verbouwen. Ieder Europees land krijgt of heeft te maken met andere schadelijke effecten door klimaatverandering, waardoor er goed nagedacht moet worden hoe hier mee om te gaan.