Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Klimaatverandering in een theezakje

6 dec 2013
  •  
leestijd 1 minuut
theezak_gr.jpg
Utrechtse wetenschappers gebruiken sinds kort een wel heel bijzondere methode om klimaatverandering te meten: theezakjes. En dan bij voorkeur groene thee en rooibos. Ze graven de zakjes in de bodem, halen ze er na een paar maanden uit en meten dan wat er van de inhoud, plantenmateriaal, is overgebleven.
Hoe snel die afbraak gaat zegt iets over klimaatverandering en verschilt van plek tot plek. Volgens de Utrechters is het belangrijk om te weten hoe het afbraakproces op verschillende plekken op aarde verloopt, omdat ze zo kunnen achterhalen welke bijdrage de bodem aan klimaatverandering levert en zo de gevolgen van klimaatverandering beter voorspeld kunnen worden.
Wereldwijd hebben wetenschappers de ‘theezakjes methode' inmiddels omarmd om klimaatverandering te meten.
Ruim drie maanden geleden stopten wij ook twee theezakjes in de grond, bij Gasterij Stadzigt. Wat is daar van over? Je hoort het zondag in Vroege Vogels.
 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's