Uit een nog vertrouwelijk VN-rapport blijkt dat Noord-Europa als gevolg van de klimaatverandering op hogere landbouwopbrengsten, meer toeristen en lagere stookkosten kan rekenen. Dit schrijft een team van wereldwijde leidinggevende klimaatwetenschappers. De conclusies uit dit rapport zijn bepalend voor wat politici komende jaren gaan doen.
Zelfs de grotere hoeveelheden regen en smeltwater waar Nederland mee te maken krijgt, zijn positief. Deze kunnen gebruikt worden om energie op te wekken. Toch zijn niet alle vooruitzichten rooskleurig. Er is een groter gevaar op meer doden door de hitte en luchtvervuiling. De ziekte van Lyme en allergische stoornissen zullen vaker voorkomen. Vanaf 2020 is er meer kans op vloedgolven en overstromingen. En vanaf 2080 zullen jaarlijks zo'n 2,5 miljoen mensen in Europa worden bedreigd door overstromingen.
Uit het rapport blijkt ook dat Afrika al op korte termijn zal lijden door de veranderingen in het klimaat. Door verdroging wordt minder landbouwgrond bruikbaar en hebben minder mensen toegang tot water. Daarnaast drogen meren op waardoor er minder vis (dus minder voedsel) is.
De meeste landen kunnen de negatieve effecten vertragen door minder energie te gebruiken en duurzaam te produceren. De opwarming kan niet helemaal worden voorkomen, maar de mens heeft er wel invloed op.