Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatverandering bedreigt wereldwijd de bomen in de steden

  •    •  
20-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
126 keer bekeken
  •  
amsterdam-1150319_1920

zon geweldige stad

© pixabay

De combinatie van toenemende hitte en afnemende neerslag dreigt slecht uit te pakken voor bomen in steden wereldwijd. Juist terwijl bomen steeds belangrijker worden om mensen in de stad verkoeling te bieden tegen het opwarmende klimaat, verwachten onderzoekers uit Frankrijk en Australië dat een groeiend aantal soorten in de gevarenzone komt. Ze waarschuwen daarvoor in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.

Europese es krijgt het moeilijk

In totaal bestudeerden de wetenschappers, die onder meer verbonden zijn aan de Western Sydney University, ruim drieduizend bomen- en plantensoorten die voorkomen in 164 steden wereldwijd. De bandbreedte waaronder die soorten goed gedijen vergeleken ze vervolgens met klimaatmodellen. Conclusie: tussen de 56 en 65 procent van de onderzochte soorten loopt nu al risico's door de opwarming die al is geschied. Tot 2050 zal dat percentage, afhankelijk van de verdere temperatuurstijging en droogte, volgens de studie verder stijgen, tot tussen de 68 en 76. Een veelvoorkomende boomsoort als de Europese es kan het hierdoor bijvoorbeeld erg moeilijk krijgen.

Groene stad wordt duurder

Er zijn wel manieren om de hogere temperaturen en afnemende neerslag het hoofd te bieden. Zeker voor rijkere steden is het mogelijk om bomen in droge zomers extra water te geven. Dat maakt het stedelijk groen wel een stuk duurder. Daarom doen gemeentebestuurders er volgens de onderzoekers verstandig aan om hun bomen en planten aan te passen aan klimaatverandering. Bijvoorbeeld door soorten te planten die beter bestand zijn tegen hogere temperaturen en minder water nodig hebben.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.