Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels
theme-icon
Klimaatverandering

Klimaatverandering bedreigt wereldwijd de bomen in de steden

  •  
20-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
amsterdam-1150319_1920

zon geweldige stad

© pixabay

De combinatie van toenemende hitte en afnemende neerslag dreigt slecht uit te pakken voor bomen in steden wereldwijd. Juist terwijl bomen steeds belangrijker worden om mensen in de stad verkoeling te bieden tegen het opwarmende klimaat, verwachten onderzoekers uit Frankrijk en Australië dat een groeiend aantal soorten in de gevarenzone komt. Ze waarschuwen daarvoor in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.

Europese es krijgt het moeilijk

In totaal bestudeerden de wetenschappers, die onder meer verbonden zijn aan de Western Sydney University, ruim drieduizend bomen- en plantensoorten die voorkomen in 164 steden wereldwijd. De bandbreedte waaronder die soorten goed gedijen vergeleken ze vervolgens met klimaatmodellen. Conclusie: tussen de 56 en 65 procent van de onderzochte soorten loopt nu al risico's door de opwarming die al is geschied. Tot 2050 zal dat percentage, afhankelijk van de verdere temperatuurstijging en droogte, volgens de studie verder stijgen, tot tussen de 68 en 76. Een veelvoorkomende boomsoort als de Europese es kan het hierdoor bijvoorbeeld erg moeilijk krijgen.

Groene stad wordt duurder

Er zijn wel manieren om de hogere temperaturen en afnemende neerslag het hoofd te bieden. Zeker voor rijkere steden is het mogelijk om bomen in droge zomers extra water te geven. Dat maakt het stedelijk groen wel een stuk duurder. Daarom doen gemeentebestuurders er volgens de onderzoekers verstandig aan om hun bomen en planten aan te passen aan klimaatverandering. Bijvoorbeeld door soorten te planten die beter bestand zijn tegen hogere temperaturen en minder water nodig hebben.

Bron: ANP

Thema's:

theme-icon
Klimaatverandering
  •  theme-icon
Natuur

Meer over:

bomen,

Gerelateerd

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.