Klimaatverandering bedreigt koffieproductie
• 04-07-2014
• leestijd 2 minuten
Miljoenen koffieboeren kampen wereldwijd met schommelende temperaturen, een overvloed aan regen of juist niet en de uitbraak van ziektes. Door klimaatverandering staat de koffieproductie wereldwijd onder druk. En dat terwijl de vraag ernaar juist enorm groeit.
Dat blijkt maar weer uit de Koffie Barometer 2014 van Hivos, OxfamNovib, Solidaridad, IUCN NL en WWF die donderdag is gepresenteerd op de Duurzame Koffie Conferentie in Amsterdam. De Rainforest Alliance staat dan ook achter de oproep, die de Koffie Barometer doet aan de koffiesector om dit probleem gezamenlijk aan te pakken.
Toekomstige generaties
De verschillende handelspartners in de keten moeten meer doen om koffieboeren duurzamer te helpen werken. Daardoor kunnen ze beter omgaan met de gevolgen van klimaatverandering en kunnen ze hun gewas blijven verbouwen, ook voor toekomstige generaties. Daarvoor zijn investeringen nodig, maar ook meer vraag naar duurzame gecertificeerde koffie vanuit de grote koffiebranders, zoals de Koffie Barometer onderschrijft.
“Het toepassen van klimaatslimme landbouw is dan ook van groot belang in het voortbestaan van een koffieboer” benadrukt Marcel Clement, Senior Manager Sustainable Value Chains van de Rainforest Alliance.
Klimaatslimmer werken
De Rainforest Alliance werkt daarom samen met boeren om zich beter te wapenen tegen droogtes, hevige regenval en de uitbraak van ziektes. Sinds 2011 heeft de Rainforest Alliance daarvoor een speciale klimaatmodule opgezet voor koffieboeren. Dit programma bevordert activiteiten op de boerderijen en plantages om klimaatslimmer te werken. De boeren leren de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan, de opslag van CO2 te vergroten en hun capaciteit te verbeteren om zich aan te passen aan klimaatverandering.
Bron: Rainforest Alliance