Klimaattop staat bol van jargon
• 30-11-2009
• leestijd 1 minuten
© uitstoot vervuiling rook
De onderhandelingen over een nieuw klimaatverdrag in de Deense hoofdstad Kopenhagen staan bol van moeilijke woorden en vaktermen. Om door de bomen het bos te kunnen zien, hieronder een uitleg van de meest gebruikte begrippen.
MITIGATIE: Maatregelen die klimaatverandering tegengaan, bijvoorbeeld het terugdringen van de uitstoot van het broeikasgas CO2.
ADAPTATIE: Het aanpassen aan de gevolgen van klimaatverandering, bijvoorbeeld door het bouwen van dijken.
COP15: Letterlijk Conference of Parties, de naam van de klimaattop in Kopenhagen. Het is de vijftiende keer dat zo'n conferentie plaatsheeft.
REDUCTIE VAN UITSTOOT: Een van de heikele punten in de onderhandelingen. Hierbij gaat het meestal om de hoeveelheid broeikasgassen die minder zullen worden uitgestoten ten opzichte van 1990. De meeste doelstellingen, uitgedrukt in percentages, zijn gericht op de korte termijn (tot 2020). Maar steeds meer landen dringen ook aan op langetermijndoelstellingen (tot 2050).
BAP: Letterlijk Bali Actie Plan, de afspraken die in 2007 gemaakt zijn op Bali en hebben geleid tot twee jaar onderhandelingen en de top in Kopenhagen.
MRV: Onderhandelaars proberen af te spreken hoe beloftes van reductie kunnen worden nagekomen. Dat moet volgens sommigen gebeuren door de doelen Meetbaar, Rapporteerbaar en Verifieerbaar te maken. Anderen, vooral ontwikkelingslanden, zijn het daar niet mee eens.
REDD: Letterlijk Reducing Emissions from Deforestation and Degradation. Een door de Verenigde Naties gesteund systeem dat moet zorgen voor het behoud van bossen en de daarbij behorende vermindering van uitstoot.
Bron: ANP