Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaattop Poznan afgesloten zonder goede resultaten

  •  
15-12-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
WNF.jpg
Het verloop van de klimaattop in Poznan maakt duidelijk dat het met de huidige samenstelling van politieke delegaties niet lukt om de urgentie van klimaatverandering om te zetten in concreet beleid. Nooit eerder waren er door zoveel wetenschappers gedeelde argumenten om stappen te zetten, maar dat mocht niet baten. “Laat de ministers van financiën in Kopenhagen nadrukkelijk mee-onderhandelen; dan is er in ieder geval een kans dat we komen tot beschermende maatregelen voor natuur en mensen, èn tot het werkelijk implementeren van schone technologie,” aldus Donald Pols, hoofd klimaatprogramma van het WNF. Poznan was zijn zesde klimaattop.
Aanpassing aan klimaatverandering
De klimaattop in Poznan is zonder concreet akkoord afgesloten. Wel zijn er afspraken gemaakt over een adpatatiefonds, waaruit aanpassing aan klimaatverandering moet worden betaald. Maar daarvoor is slechts 45 miljoen euro beschikbaar, terwijl er miljarden nodig zijn voor de aanpassing aan o.a. extreme weersomstandigheden, voedseltekorten en infectieziekten. Het einde van de klimaatconferentie verliep daardoor ongewoon stroef. Donald Pols: “Waar mensen elkaar bij eerdere conferenties toch nog op de schouders sloegen bij het afscheid, was de sfeer nu wel heel kil. Er werden vooral cynische opmerkingen gemaakt.”
De top in Poznan had naast het operationeel maken van het adaptatiefonds (waarover vier jaar is onderhandeld!) nog twee doelen, die beide niet zijn gehaald: het vaststellen van een marge (tussen 25 – 40%) voor CO2-reductie door de rijke landen, en een financiële structuur om schone technologie in ontwikkelingslanden te stimuleren.
Financieel partnerschap nodig met ' vervuilende' landen
Volgens het WNF kunnen klimaatproblemen alleen daadwerkelijk worden aangepakt wanneer er een gedegen financieel en technologisch partnerschap komt tussen de westerse landen en de landen met een snel groeiende economie, zoals China en India. Doel daarvan: het implementeren van schone technologie om de energievoorziening, het transport en de bouw in dergelijke landen te verduurzamen.
Donald Pols: “ De (toekomstige) impact van deze landen op ons klimaat is zo groot, dat zo’n partnerschap noodzakelijk is. Maar zo lang er geen financieel mechanisme wordt ontwikkeld om schone technologie te delen met niet-westerse economiën, blijven de problemen onoplosbaar.”
Bron: WNF

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.