Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaattop Parijs begonnen

  •  
30-11-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
logo-cop21-hp.jpg
In Parijs komen meer dan honderd wereldleiders naar de Franse hoofdstad. Ze vergaderen er twaalf dagen lang over het klimaat, de opwarming van de aarde en manieren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Beveiligd
De klimaattop wordt gehouden in Le Bourget in het noordoosten van Parijs, op een paar kilometer van het Stade de France. Ongeveer 2800 agenten beveiligen het terrein. Tegelijk controleren 8000 collega's de landsgrenzen, op vliegvelden en in havens. Demonstraties op straat zijn niet toegestaan.
Nederland
Premier Mark Rutte houdt maandag een toespraak tijdens de opening van de klimaattop. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) zullen er voor Nederland ook bij zijn.
Getouwtrek
Het is de 21e klimaattop. De vorige conferenties ontaardden vooral in getouwtrek tussen grote blokken als de Verenigde Staten, China, India, Europa en de ontwikkelingslanden. Zij wezen naar elkaar. Ook nu is er weinig hoop. Zo willen de VS en Canada niet dat de afspraken bindend zijn. Anders zouden ze kunnen worden gedwongen zich er aan te houden.
Overal demonstraties
Het weekend voordat de klimaattop begon, waren er op meerdere plekken demonstraties. De betogers willen dat er meer maatregelen worden genomen om het klimaat te beschermen. In de binnenstad van Amsterdam is zondagmiddag een klimaatparade gelopen. Voor de wandeling hadden zich enkele duizenden mensen verzameld op het Museumplein. 
Climate March
De klimaatparade was onderdeel van de meerdere ‘climate marches’. Die werden gehouden in onder meer Londen, Berlijn, Melbourne, Tokio, Kopenhagen en Barcelona. Ook in Sydney gingen mensen de straat op. Alleen daar al waren meer dan 45.000 mensen op de been. 
tweet-klimaatparade
Schoenen
Op de Place de la Republique in Parijs staan honderden paren schoenen van mensen die van plan waren zondag in de Franse hoofdstad te demonstreren. De autoriteiten in Frankrijk hebben een demonstratieverbod ingesteld na de aanslagen in Parijs twee weken geleden. Amélie Cornu van de activistische beweging Avaaz zei tegen de krant Le Figaro dat er tussen de 13.000 en 15.000 schoenen zijn verzameld in en om de Franse hoofdstad. De activisten willen met de schoenenactie regeringsleiders aansporen concrete maatregelen te nemen voor het klimaat op de klimaattop die maandag in Parijs begint.
tweet_schoenen
Botsingen met politie
Niet overal waren de demonstraties vreedzaam. Enkele tientallen demonstranten hebben zondag in Parijs na een symbolische actie voor klimaatbescherming de politie aangevallen. Volgens lokale media gooiden de gedeeltelijk gemaskerde aanvallers op de Place de la Republique glazen flessen naar de politie. Die zette daarop traangas in. Ongeveer honderd demonstranten zijn aangehouden.
Radio
Europarlementarier Bas Eickhout van Groen Links reist ook af naar de VN-Klimaattop in Parijs. Hij gaat 'groene luis in de pels' de onderhandelingen nauwgezet volgen. Zondag was hij te gast in Vroege Vogels. Luister het gesprek terug.  
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.