Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Klimaattop in Spanje, stromende beken, de fenolijn en overige radio-onderwerpen

29 nov 2019
  •  
leestijd 2 minuten
pestvogel_5821e10c3c1b2_small

Pestvogel met een bes van de liguster in zijn bek.

© MicheldeBeer

Noodtoestand

In Madrid begint maandag de 25e VN-conferentie over het klimaat. In de aanloop naar deze top riep het Europees Parlement deze week de noodtoestand af op het gebied van klimaat en milieu. In Vroege Vogels een gesprek met GroenLinks Europarlementariër Bas Eickhout, tevens delegatieleider vanuit het Parlement.

De Hierdense beek stroomt weer

Na twee extreem droge zomers stroomt de Hierdense beek weer. In 2018 en 2019 lag de beek wel vijf maanden droog. Maar de overvloedige regen van de herfst van 2019 heeft de beek goed gedaan. Grote stukken van het Leuvenumse bos staan weer onder water. 'En dat is goed nieuws', benadrukt boswachter Mirte Kruit van Natuurmonumenten.

'Samen met het Waterschap Vallei en Veluwe, heeft Natuurmonumenten de natuurlijke loop van de beek de afgelopen jaren weer hersteld. Diepe delen werden weer gevuld met zand uit de omgeving. 'Daarmee kon de beek weer overstromen in tijden van regenval', vertelt Kruit. 'Bovendien laten we tegenwoordig dode bomen die in de beek vallen gewoon liggen. Op die manier gaat de beek weer op een natuurlijke manier meanderen. In de stukken bos die zo onder water komen te staan sterven ook bomen, maar dat hoort juist bij een natuurlijk beeksysteem', aldus Kruit.
Mirthe Kruit

Mirthe Kruit

© Rob Buiter

Konijnen vangen met fretten

Ecoloog Jasja Dekker doet in opdracht van kennisnetwerk OBN onderzoek naar de dramatische achteruitgang van de konijnenstand. Sinds ziektes als myxomatose en VHS lijkt het konijn zich maar niet te kunnen herstellen. Bloedmonsters moeten meer duidelijkheid geven, maar hoe vang je een konijn? Met fretten, die ze uit hun hol jagen.


Jasja Dekker

Jasja Dekker doet bloedonderzoek

© Veronique van Meurs

Ruimte voor Levende Rivieren

De afgelopen 25 jaar hebben natuurorganisaties als het Wereld Natuurfonds hard gewerkt aan het verbeteren van de natuur rond onze rivieren, onder de noemer ‘Levende Rivieren’. Ondertussen maakte de overheid ons land veiliger voor hoogwater onder de vlag van 'Ruimte voor de Rivier. 

Afgelopen weken boden maar liefst zes natuurorganisaties een vervolg op dat plan aan, aan minister Cora van Nieuwenhuizen: Ruimte voor Levende Rivieren. De inzet: een hele hoop nieuwe natuur EN veilige en bevaarbare rivieren …


Fenolijn 035-6711338

Pestvogels, jagende aalscholvers, de eerste winterbloeiers en een koppeltje zwarte spechten, die elkaar het hof maakt. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur.

Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.
Konik (c) Rob Buiter

Konik

© Rob Buiter

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.