Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaattop Dubai, duiven en alle overige onderwerpen

  •    •  
03-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
579 keer bekeken
  •  
stadsduif pixabay

© bron: pixabay

Dit zijn de overige onderwerpen in de uitzending van Vroege Vogels op 3 december 2023. Luister de onderwerpen terug op de volgende startpunten:
00:34:20 - Duiven van Temminck
01:23:15 - Doggersbank in kaart
02:03:10 - Intro Jaar van de huismus
02:17:15 - Vervolg Jaar van de huismus
02:18:10 - Rotterdamse natuurparel ‘De Esch’ ligt onder vuur
02:30:05 - Groen Schoolplein
02:40:30 - Klimaattop Dubai

Duiven van Temminck

Zo’n 200 jaar geleden werden deze bontgekleurde duiven afgebeeld in de allereerste duivenmonografie die ooit. Van dit oude boek zijn nog maar zo weinig exemplaren over, dat ze inmiddels tienduizenden euro’s waard zijn. Daarom ligt er nu een heruitgave in de winkels, zodat iedereen kan genieten van de prachtige duivenplaten. Verslaggever Pleun Aarts spreekt af met de samensteller van dit nieuwe boek.

Jaar van de huismus

Na de wilde eend, de merel en de scholekster is er weer een nieuwe soort verkozen tot vogel van het jaar. In 2024 gaat de huismus er met de eer vandoor. Zoals elk jaar lag de keus bij vogelbescherming en SOVON vogelonderzoek. Van dat laatste onderzoeks-instituut zit bij mij aan tafel Roos Reinartz, die alles weet over dit kleine bruine stadsvogeltje.

Groen schoolplein

In Nederland is 60% van de schoolpleinen versteend, zegt IVN natuureducatie. En dat terwijl een groen schoolplein kan zorgen voor blijere en gezondere kinderen, zegt ook een Amerikaans onderzoek. Gelukkig zijn er de laatste jaren al heel wat schoolpleinen vergroend. Maar hoe zorg je dat het groen ook blijft? Op basisschool Eben Haezer in Groot-Ammers zijn ze met een nieuw project begonnen, juist om die vraag te beantwoorden. Verslaggever Pleun Aarts staat op het schoolplein te wachten tot groep 6 naar buiten komt.

IMG_1222

Groep 6 van OBS Eben-Haezer

© Pleun Aarts

Wat staat er op het spel op de klimaattop in Dubai?

Meer dan 70.000 mensen van over de hele wereld zijn bij elkaar om een oplossing te verzinnen voor het klimaatprobleem. Vooraf was er veel scepsis over deze 28e VN-top in Dubai. Zo is de voorzitter van de conferentie, Sultan Al Jaber, tevens de directeur van het staatsoliebedrijf van de Verenigde Arabische Emiraten. Hoe dan ook, de eerste dag van de top heeft al een belangrijke deal opgeleverd. De landen zijn het eens geworden over het oprichten van een klimaatschadefonds. Om arme landen in de toekomst te kunnen helpen na een klimaatramp. In Vroege Vogels een gesprek met GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout, die ook zal afreizen naar de top in Dubai.

klimaattop

© pixabay

Rotterdamse natuurparel ‘De Esch’ ligt onder vuur

Het is een vrij onbekend stuk ongerepte natuur, gelegen op steenworp afstand van de Van Brienenoordbrug in Rotterdam, in een eeuwenoude, op natuurlijke manier gevormde bocht in de Nieuwe Maas: polder de Esch. Rivierdijken omvatten een gebied met een plas en een soort moerasbos, waar de ijsvogel huist. Op die plek moet een brug komen die Feijenoord met de Esch gaat verbinden. Een tunnel als alternatief lijkt voor de gemeente Rotterdamse onbespreekbaar. Een breed protest is op gang gekomen. Komende weken neemt de gemeenteraad een besluit.

Arjen en Matthijs bij protestborden De Esch

Arjen van Veelen en Matthijs Lievaart bij de protestborden in De Esch

© Henny Radstaak

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.