Klimaattop Cancun laat belangrijkste onderwerp links liggen
• 30-11-2010
• leestijd 2 minuten
Klimaattop Cancun: De grootste veroorzaker, vleesproductie, is geen onderwerp
Vanaf maandag zullen vertegenwoordigers van diverse naties elkaar ontmoeten op de Klimaattop in Cancun om wederom te bediscussiëren hoe te vechten tegen de klimaatverandering die de aarde bedreigt. De hoop is niet groot, gezien de voorgaande conferenties. De conferentie zal de bekende onderwerpen behandelen; industrie, transport en energie. Deze factoren beïnvloeden de klimaatverandering echter minder dan onze eetgewoonten doen. Maar opnieuw is dit geen discussiepunt in Cancun.
De Voedsel en Landbouw Organisatie van de Verenigde Naties (FAO) heeft een rapport gepubliceerd dat de belangrijkste factoren uiteenzet die de menselijke bijdrage aan broeikasgassenuitstoot beïnvloeden. Dit rapport is sindsdien het referentiepunt voor alle verdere rapporten over dit onderwerp. In het rapport wordt dierlijke productie aangewezen als verantwoordelijk voor 18 procent van de uitstoot, meer dan transport. Het World Watch Instituut reageerde met het uitbrengen van een rapport dat erop gericht is om factoren mee te rekenen die de FAO buiten beschouwing gelaten had. Volgens het WWI rapport is dierlijke productie verantwoordelijk voor 51 procent van de klimaatverandering veroorzaakt door mensen.
''Minder vlees eten doet meer voor het klimaat dan alle andere maatregelen zouden kunnen'', zegt Vier Voeters directeur Johanna Stadler. ''Mensen die hun vleesconsumptie niet willen minderen of beëindigen vanwege dierenwelzijnredenen moeten zich voorbereiden het te doen om het milieu te redden.'' Hoewel er significante publieke discussie is over oorzaken en oplossingen voor klimaatverandering, wordt de consumptie van dierlijke
producten zoals vlees, melk en eieren normaliter genegeerd. Bijna niemand is zich bewust van het feit dat vlees klimaatveranderaar nummer één is, wat duidelijk wordt gedemonstreerd door een spontaan publieksonderzoek:
http://www.vier-pfoten.org/website/output.php?id=1246&idcontent=2548&language=1.
Statistisch gezien consumeren we gemiddeld zes porties vlees per persoon, per week. Voedingsdeskundigen raden echter aan om niet meer dan 2-3 porties per week te eten. Dat betekent dat we twee keer zoveel consumeren als aangeraden wordt. Dit is niet alleen slecht voor onze gezondheid en verantwoordelijk voor het lijden van miljoenen dieren - het is ook verantwoordelijk voor de grootste menselijke bijdrage aan klimaatverandering.
Een vermindering in de consumptie van dierlijke producten is mogelijk zonder het investeren in dure nieuwe technologieën, in tegenstelling tot andere voorgestelde oplossingen. Sterker nog, deze zeer effectieve methode om het klimaat te beschermen zou grote hoeveelheden geld besparen: momenteel wordt de prijs van dierlijke producten zwaar gesubsidieerd met belastinggeld. Veehouders krijgen een minimumbedrag voor hun producten dat niet bereikt kan worden in een vrije markt. Elke geproduceerde liter melk, stuk vlees of ei kost ons daarom belastinggeld - zelfs als we het zelf niet kopen.
Bron: ANP