Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatstraatfeest_30_10_2008

  •  
30-10-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Van oktober 2008 t/m 16 mei 2009 viert heel Nederland feest voor een beter klimaat. Want het Nationale Klimaatstraatfeest is een grootse campagne waarbij Nederlanders worden opgeroepen om samen met hun straat energie te besparen voor het klimaat. De opdracht is eenvoudig: ga met zoveel mogelijk buren aan de slag om energie en geld te besparen. Piet Paulusma bezoekt elke week een Nederlandse straat voor de opname van Piet’s Weerbericht op SBS6. De 500 meest actieve straten krijgen op 16 mei een gezellig straatfeest cadeau. En de allerbeste straat krijgt het Superstraatfeest, met een fantastisch live optreden van een bekende artiest!
De campagne is landelijk, de aanpak is lokaal en regionaal. De Milieufederaties doen actief mee. Met werving,informatie, supportgroepen en aanmoedigingscomités. In Gelderland vindt de aftrap plaats op 29 oktober in Culemborg.
Alle bewoners van Nederland zijn uitgenodigd. Ze krijgen klimaatpunten voor energiebesparende initiatieven. Denk aan spaarlampen, isolatie, energiezuinige apparaten, standbykillers,noem maar op. Hoe meer buren samenwerken en hoe beter de initiatieven, hoe meer punten. En hoe meer punten, hoe groter de kans een straatfeest cadeau te krijgen. Plus: voor elk straatfeest is een budget tot 500 euro beschikbaar om een goed
feestje te kunnen bouwen.
Waarom deze campagne?
We wassen zuiniger, rijden slimmer en isoleren ons huis. We pakken vaker de fiets, zetten de thermostaat een graadje lager en kopen spaarlampen. Zo doen we samen steeds meer voor het klimaat. De campagne het Nationale Klimaatstraatfeest is een laagdrempelige manier om burgers en hun gemeentes enthousiast te maken voor energiebesparing. De gedachte erachter is dat alle Nederlanders zelf heel concreet iets kunnen doen voor het klimaat.
Hoe gaat het in z’n werk?
Opgeven en meedoen gaat via www.klimaatstraatfeest.nl, dé centrale plek van de campagne. Daar:
1. kan elke Nederlander zijn of haar straat aanmelden als Klimaatstraat
2. zijn tips en adviezen te vinden voor energiebesparing
3. zijn tips te vinden om de buren mee te krijgen en om extra punten te verdienen
4. kunnen alle straten en gemeentes laten zien hoe goed ze het doen
5. vinden gemeentes een handboek. Met tips om burgers, woningcorporaties en anderen te betrekken bij het klimaatbeleid en deze campagne.
Meer lokale en regionale aanmoediging
1. Straten kunnen een startbonus krijgen. Meldt een gemeente zich aan voordat de campagne start, dan krijgen alle straten in die gemeente zo’n bonus.
2. Provincies die hetzelfde doen, leveren die straten nog een keer bonuspunten op.
3. Wethouders met het klimaatbeleid in hun portefeuille worden rechtstreeks uitgenodigd om aan te haken bij de campagne.
Wie zijn erbij betrokken?
Het Nationale Klimaatstraatfeest is een initiatief van het Hier-Klimaatbureau. De provinciale Milieufederaties hebben zich actief verbonden aan deze campagne. Andere organisaties die onder leiding van het HIERKlimaatbureau samenwerken: het Klimaatverbond, Stichting Meer met Minder, SenterNovem, de Woonbond, Buurtlink en MilieuCentraal.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.