Het is al een tijdje duidelijk, de bestaande oplossingen tegen de voorspelde klimaatverandering voldoen niet meer Dat komt onder meer omdat Nederland daalt. Doordat wij ons land intensief gebruiken en bemalen, klinkt de bodem in. Tegelijkertijd verandert het klimaat, met als belangrijkste gevolgen dat de zeespiegel stijgt en overstromingsgevaar van rivieren toeneemt. Het is maar matig gesteld met de manier waarop we Nederland tegen overstroming hebben beschermd. Ook in andere landen laat de klimaatverandering zich pijnlijk voelen: woestijnen rukken op, eilanden en delta’s worden bedreigd. Door de combinatie van klimaatverandering en te intensief landgebruik neemt in veel gebieden de biodiversiteit sterk af.
Natuurlijke klimaatbuffers zouden een oplossing kunnen bieden. Dit zijn robuuste gebieden waar de natuur zijn gang kan gaan en water de ruimte krijgt. Het zijn gebieden, die bij veranderende klimaatomstandigheden in staat zijn de eerste klappen op te vangen, bijvoorbeeld bij droogte, wateroverlast, overstromingen en stormen. Sommige gebieden werken al als klimaatbuffer. Denk aan onze Waddenzee of mangrovebossen in Afrika. Het gaat altijd om gebieden die een sponswerking hebben, water kunnen vasthouden en het geleidelijk weer loslaten. Dit voorkomt plotselinge wateroverlast en vormt als nat natuurgebied een ideale plek voor vogels en natuur.
Minister Cramer (VROM) besteedt de komende jaar 5 miljoen euro aan klimaatbuffers, volgens betrokken natuurorganisaties is dat onvoldoende. Het geld gaat naar vijf pilotprojecten. Het gaat om de volgende projecten in de provincies Groningen, Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Limburg en Noord-Brabant:
Eelder- en Peizermaden (uitvoering in 2008 en 2009)
Duinherstel Punt van Voorne (uitvoering 2007 tot 2009)
Harger- en Pettemerpolder (uitvoering tussen 2008 en 2010)
Vierde Bergboezem Breda (uitvoering tussen 2008 en 2010)
Weerterbos (uitvoering tussen 2008 en 2010)
Einde 2007 boden zes natuurorganisaties een
manifest
aan aan de minister. Sinds kort is er ook een
website
met informatie over het begrip klimaatbuffer.
Om dat begrip inzichtelijk te maken voor een breed publiek hebben studenten van een aantal kunstopleidingen animatiefilmpjes gemaakt rond het thema "klimaatspons". Dat ging in wedstrijdverband, en de winnende filmpjes gaan in première in Vroege Vogels!