Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatpanel IPCC begint sessie over nieuw rapport

  •  
14-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
glasgow_COP29_klimaattop_pixabay

Glasgow

© Pixabay

Wetenschappers die in het VN-klimaatpanel IPCC zitten, houden de komende anderhalve week besprekingen over hun volgende rapport. Daarin wordt ingegaan op de wereldwijde gevolgen van klimaatverandering, de mate waarin mensen daar kwetsbaar voor zijn en op adaptatie. Met die laatste term wordt aanpassing aan een veranderend klimaat bedoeld. Het rapport zelf wordt naar verwachting gepubliceerd op 28 februari.

Openbare openingsceremonie

De besprekingen worden virtueel gehouden. Deze 55e sessie van het IPCC begint maandag met een openingsceremonie. Daar nemen onder meer bestuurders van het IPCC, het VN-milieuprogramma, de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) en het klimaatbureau van de VN aan deel. Dit gedeelte is openbaar, de besprekingen die volgen worden achter gesloten deuren gehouden.

Samenvatting voor beleidsmakers

Een vast onderdeel van dit soort besprekingen is het vaststellen van de samenvatting voor beleidsmakers van het rapport, dat waarschijnlijk weer zeer uitgebreid zal zijn. Dat doen overheden in samenspraak met de auteurs van het rapport, die een veto hebben om te voorkomen dat de samenvatting te kort door de bocht gaat, of dat er onjuistheden in komen te staan. De tekst wordt zin voor zin besproken. Het beoogde resultaat is een wetenschappelijk correcte samenvatting, die is goedgekeurd door alle betrokken landen.

Alarmerende snelheid 

Aan de invloedrijke rapporten van het IPCC schrijven honderden klimaatexperts van over de hele wereld mee. Het laatste rapport, dat vorige zomer verscheen, beschreef op alarmerende wijze hoe snel de klimaatverandering zelf zich inmiddels voltrekt. In de komende 20 jaar kan de grens van 1,5 graad opwarming ten opzichte van voor de industrialisatie worden bereikt. Daarvan hebben wereldleiders op de klimaattop in Glasgow afgelopen najaar nog eens benadrukt dat het overschrijden van die grens moet worden voorkomen, omdat de gevolgen potentieel enorm zijn: van een sterk stijgende zeespiegel tot droogte en meer extreem weer.

Door de uitstoot van broeikasgassen heeft de mens de temperatuur op aarde volgens het IPCC al gemiddeld met 1,1 graad doen stijgen.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.