Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatfinanciering vormt groot obstakel op klimaattop

  •    •  
07-11-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
klimaattop

© pixabay

Klimaatfinanciering wordt naar verwachting een van de grootste struikelblokken op de komende VN-klimaattop in Bakoe. Ontwikkelingslanden en milieuorganisaties vinden dat rijke landen flink meer geld moeten betalen. Jaarlijks zou er een biljoen (1000 miljard) dollar nodig zijn. "Zonder nieuw klimaatfinancieringsdoel is het Akkoord van Parijs tandeloos", aldus de Internationale Klimaatcoalitie (IKC).

Financiering bedoeld voor arme landen

Het geld is bedoeld voor arme landen, die vaak kwetsbaarder zijn voor de gevolgen van klimaatverandering, maar niet het geld hebben zich daarop aan te passen of om te verduurzamen. Eerder hebben rijke landen toegezegd dat zij tussen 2020 en 2025 jaarlijks 100 miljard dollar geven voor klimaatfinanciering. Op de klimaattop dit jaar moet een nieuw bedrag worden afgesproken. Maar in de onderhandelingen willen rijke landen tot nu toe nog geen bedragen noemen.

Advertentie
Dit is reclame van STER

De organisaties, waaronder IKC en de Nederlandse tak van natuurbeschermingsorganisatie IUCN, en ontwikkelingslanden zien verder graag dat het bedrag bestaat uit publiek geld zoals giften. Westerse landen willen dat ook leningen of private investeringen onder de klimaatfinanciering kunnen vallen.

Ook verwachtingen van andere landen

Nederland en de EU wijzen erop dat nu slechts 23 rijke landen verplicht zijn om bij te dragen aan de klimaatfinanciering. Dat is afgesproken in 1992, terwijl de wereldeconomie sindsdien flink is veranderd. Zij willen graag dat landen zoals Singapore, Saudi-Arabië en Zuid-Korea ook gaan meebetalen aan vergroening. Een woordvoerder van Greenpeace noemt dat "een terechte discussie". "Van dat soort landen mag je ook verwachten dat ze gaan meebetalen. Aan de andere kant, rijke landen zijn heel lang hun klimaatbeloftes niet nagekomen. Ze kunnen wijzen naar andere landen, maar dat mag geen afleiding zijn om niet zelf hun verantwoordelijkheid te nemen."

Onzekerheid over inzet van grote uitstoters

Maandag begint de klimaattop in Azerbeidzjan. Het zal dan ook gaan over de landelijke klimaatplannen die begin 2025 moeten worden ingeleverd. Klimaatorganisaties zijn bezorgd dat deze weinig concrete maatregelen zullen bevatten. VN-klimaatpanel IPCC berekende eerder dat het aantal broeikasgassen in 2030 met 43 procent verminderd moet zijn vergeleken met 2019 om onder de 1,5 graad opwarming te blijven. Dat doel wordt vooralsnog ruimschoots niet gehaald. "Het blijft onzeker of grote uitstoters hun inzet zullen versterken, aangezien hun economie ervan afhankelijk is", aldus IUCN.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai
14 sep. 2024 - 8:56
Onzin dat verbieden als je ook maar een beetje verstand hebt van reclame is dat het merkgerelateerd is en dat er niemand is die meer benzine gaat gebruiken hooguit van leverancier wisselen. Volslagen waanzin deze goedbedoelde actie lost werkelijk niets anders op dan een gevoel iets te doen wat totaal zinloos is en er goed uit ziet voor de bühne.
Algra12345
Algra12345
13 sep. 2024 - 15:26
Deze reactie is verwijderd
Markzelluf
Markzelluf
13 sep. 2024 - 12:38
Eerlijk gezegd denk ik dat ik niet meer auto ga rijden als ik reclame van Shell zie. Ik ga daarentegen wel meer zin in vakantie krijgen als ik foto's van verre oorden te zien krijg. En ik moet de 'lekkere trek' onderdrukken bij reclames van sommige hapjes en drankjes. Vakanties, zeker vliegvakanties, en consumptie - zeker van vlees en alcohol - hebben nogal wat nadelige sociale en ecologische gevolgen. Verbieden we wel de juiste reclames?
1 Reactie
vdbemt
vdbemt16 sep. 2024 - 20:11
Fossiel is niet alleen benzine. Het is ook gas, kolen en olie. Als je als land naar de duurzame alternatieven toe wilt, is het tegendraads om voor fossiel reclame te blijven maken.
Frits Jansen
Frits Jansen
13 sep. 2024 - 11:16
Ik dacht dat voor sigarettenreclame een soortgelijke discussie woedde, en dat toen is gezegd dat voor een legaal vergelijkbaar product reclame gemaakt moet blijven kunnen. Deze reclame dient ook niet om benzinegebruik te stimuleren maar voor de concurrentiestrijd. Een verbod speelt de grote spelers in de kaart want die kennen de mensen toch wel. Volgens onze Grondwet geldt overigens geen vrijheid van meningsuiting voor handelsreclame.
Backtobasics
Backtobasics
13 sep. 2024 - 8:15
Den Haag is tegenwoordig een stuk prettigere en creatievere stad dan Amsterdam, die nog de wel naam heeft "links en vooruitstrevend" te zijn maar in werkelijkheid bevolkt wordt door massatoeristen en oerconservatieve yuppen.
2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen13 sep. 2024 - 12:27
De oerconservatieve yup, een nieuw fenomeen. Was YUP geen afkorting voor "young urban professional"? Rijkdom hoort er wel bij, maar ik moet nadenken of conservatisme er wel bij hoort.
Backtobasics
Backtobasics13 sep. 2024 - 14:49
@Frits Jansen Inderdaad Yup is een "young urban professional", en waarschijnlijk is door de grote invloed van financieele (of gerelateerde) instellingen in Amsterdam het conservatisme daar ook steeds meer binnengeslopen. Als je je een beetje verdiept in deze instellingen, kom je er al snel achter dat er veelal conservatieve krachten achter zitten.
Robbin_T
Robbin_T
13 sep. 2024 - 7:56
Mooie foto. “Als je af wilt van fossiele brandstoffen, dan stop je met reclames die fossiele brandstofgebruik promoten.” Precies. Ik ga echt niet meer tanken met mijn auto als ik niet overal abri's zie met reclames voor Shell. Net zoals dat niemand meer rookt sinds er geen tabaksreclame meer is. Heeft er iemand trouwens ooit reclame gemaakt voor het gebruik van aardgas?
5 Reacties
Vuurrood
Vuurrood13 sep. 2024 - 8:32
Robbin: Heeft er iemand trouwens ooit reclame gemaakt voor het gebruik van aardgas? Onze eigen regering toenmaals! Heel Nederland moest aan het aardgas! Voor miljoenen aan overheidscampagnes zijn er toen gevoerd!
Anna R. Chist
Anna R. Chist13 sep. 2024 - 9:33
[Heeft er iemand trouwens ooit reclame gemaakt voor het gebruik van aardgas?] Ow zeker wel, met een liedje erbij. Kan hem niet op yt vinden maar wel andere reclames voor aardgas.
Robbin_T
Robbin_T13 sep. 2024 - 9:47
@Vuurrood Daar heb je helemaal gelijk in. Helaas dat dat niet nog een keer lukt met de overstap naar warmtepompen.
Zandb
Zandb13 sep. 2024 - 9:55
Robbin U betaalt liever veel meer voor uw benzine omdat er reclame gemaakt wordt (en vooral ook dat er gesponsord wordt) die nutteloos is?
Redskibeat
Redskibeat13 sep. 2024 - 10:15
@Anna, Klopt in de jaren 60-70 was er de 'Gasbel-campagne' die mensen moest overtuigen over te stappen op gas zijnde schonere energie dan kolen. Welke muziek er onder zat, weet ik niet meer. In 1938 was er al een gasreclame met het liedje "Gasch is niet duur". In de jaren 80 was er een liedje 'Van Aigen Bodem' over de gevolgen van de gaswinning van de Groningse groep De Tuutjefloiters.
BNNVARA LogoWij zijn voor