Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaateisen van milieuorganisaties

  •  
30-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
WNF_01.jpg
Op de klimaattop in de Deense hoofdstad Kopenhagen zullen meer dan 190 landen afspraken maken over het tegengaan van klimaatverandering. Hoewel zij niet mee mogen onderhandelen, hebben milieuorganisaties wel een mening over de aanpak van de problemen. Hieronder volgt een overzicht van de eisen van de grootste organisaties.
WNF:
- De uitstoot van broeikasgassen moet in rijke landen in 2050 met 80 procent zijn teruggedrongen ten opzichte van 1990.
- Ontbossing moet worden gestopt.
- De oprichting van een investeringsfonds dat arme landen helpt omgaan met de gevolgen van klimaatverandering.
GREENPEACE:
- Rijke landen moeten in 2020 hun uitstoot met 40 procent verminderd hebben ten opzichte van 1990.
- Tegengaan van ontbossing, door middel van een fonds waar jaarlijks 110 miljard euro in gestopt moet worden. Europa moet volgens Greenpeace 35 miljard bijdragen. Uit dit fonds kunnen ook andere initiatieven om de uitstoot van broeikasgas CO2 te verminderen in arme landen worden betaald.
MILIEUDEFENSIE (Friends of the Earth):
- De uitstoot moet in 2020 met minimaal 40 procent en in 2050 met minimaal 90 procent zijn teruggebracht ten opzichte van 1990.
- Een fonds voor arme landen om zich aan te kunnen passen aan klimaatverandering, ontbossing tegen te gaan en schone technologie te financieren.
- De doelen moeten wettelijk worden vastgesteld en er moeten sancties gelden.
- Landen moeten grotendeels reductie in eigen land tot stand brengen (in het Kyoto protocol staat dat landen ook elders projecten mogen doen hun verplichtingen na te komen).
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.