Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatbosje

  •  
13-12-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
275 keer bekeken
  •  
rotonde.jpg
In het kader van de “Hier-campagne” worden op diverse plaatsen zogeheten klimaatbosjes geplant. De in een driehoek geplante walnotenbomen moeten voorbijgangers bewust maken van milieubelasting en roepen op tot een verantwoorde omgang met energie. Vroege Vogels plant een klimaatbosje op het Mediapark in Hilversum.
De Landschappen en Landschapsbeheer Nederland planten door heel Nederland Klimaatbosjes. Dat zijn 3 walnootbomen op een zichtbare locatie in een driehoek geplant (een driehoek is een waarschuwingssignaal). Het zijn signaalbosjes die aandacht vragen voor het milieu. Ze staan symbool voor de grote compensatiebossen.
“Ze moeten prikkelen en nieuwsgierig maken, maar vooral tot nadenken stemmen en tot actie aanzetten. Het zijn opvallende nieuwe landschapselementen die iedereen oproepen om een bijdrage te leveren aan de oplossing van het klimaatprobleem. Zelf actie ondernemen kan al heel eenvoudig. Het is een kwestie van bewuste keuzes maken, zoals het vaker laten staan van de auto en het kopen van CO2-neutrale producten. Of anderen inspireren en een klimaatbosje planten.” aldus de eigen website .
De bomen binden zelf nauwelijks CO2, het zijn vooral bewustwordingsbosjes. Het is de bedoeling dat er zo’n 700 bosjes worden geplant. Er is gekozen voor walnootbomen omdat dat een duurzame houtsoort is, na de kap kan het worden gebruikt voor bijvoorbeeld meubels, ze zijn makkelijk in onderhoud, en er komt een product vanaf, namelijk walnoten.
De Walnoot (Juglans) is een geslacht van bladverliezende bomen in de Okkernootfamilie. De Okkernoot (Juglans regia) is de bekendste soort. De wetenschappelijke naam Juglans is afgeleid van Jovis glans, de eikel van Jupiter.
Bronnen: De Landschappen; Wikipedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.