Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Klimaatbeleid ontziet bedrijven ten koste van burger'

  •  
05-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kolencentrales Maasvlakte

© Kolencentrales op de Maasvlakte. Links de nieuwe, rechts de oude. Fotograaf: Zandcee - Wikimedia Commons

Het klimaatbeleid van Rutte III ontziet vervuilende bedrijven nog meer dan het vorige kabinet, terwijl van huishoudens steeds meer gevraagd wordt. Dat blijkt uit een rapport opgesteld door CE Delft in opdracht van Milieudefensie.

Industrie wordt ontzien

Uit een onderzoek van vorig jaar bleek dat burgers veel meer bijdragen aan de duurzame transitie dan grote bedrijven. Vooral arme huishoudens worden daarbij relatief het hardst geraakt. Het nieuwe onderzoek laat zien dat Rutte III deze lijn onverminderd voortzet. Bedrijven worden zelfs nog meer ontzien. De zware industrie, die meer uitstoot dan alle huishoudens bij elkaar, ontspringt de dans bijna volledig.
Donald Pols, directeur Milieudefensie: “Het klimaatbeleid is oneerlijker geworden. Rutte III kiest er nog nadrukkelijker voor om de echte vervuiler niet te laten betalen en de burger extra te belasten. Dat is onhoudbaar. We staan voor een enorme transitie: iedereen moet meedoen, ook bedrijven. En zeker de grote vervuilers. Voor Milieudefensie is dat een breekpunt in het nieuwe energieakkoord.".

Arm en rijk

Door het Nederlandse klimaatbeleid wordt ook de kloof tussen arme en rijke burgers groter. Achthonderdduizend armere huishoudens betalen straks bijna 20 procent van hun inkomen aan gas en elektra. De laagste inkomens (een bruto inkomen tot 23.000 euro) zouden in 2021 2,1 procent kwijt zijn aan heffingen voor klimaatdoeleinden. Vanwege het beleid van Rutte III verdubbelt dat percentage tot 4,2 procent.
Ook de hoogste inkomens (bruto inkomen vanaf 89.000) krijgen hogere klimaatlasten, maar bij hen gaat het niet om financiële klappen, eerder om tikjes. Herman Vollebergh, energie-expert bij het Planbureau voor de Leefomgeving, onderschrijft de conclusie dat Rutte III denivellerend werkt.

Groene oplossingen te duur

Groene alternatieven, zoals biologisch eten, een warmtepomp of een elektrische auto, blijven ondertussen voor de meeste huishoudens te duur. Veel mensen willen wel groener leven, maar kunnen dat niet.
Bron: Milieudefensie, ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.