Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Klimaatakkoord heeft toch geen effect op werkgelegenheid

15 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuut
vergaderen klimaatakkoord plannen

© Bron Pixabay

De conclusie van een TNO-onderzoek dat het klimaatakkoord 39.000 tot 72.000 extra banen gaat opleveren, blijkt iets te optimistisch. Naar aanleiding van een gegrond verklaarde klacht heeft TNO zijn onderzoeksamenvatting nu aangepast: op lange termijn blijkt het werkgelegenheidseffect zo goed als nul. Dat meldt De Telegraaf.

Afgelopen maart sloeg de opdrachtgever van de studie, de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), flink op de trom met de opmerkelijke uitkomsten. NVDE-directeur Olof van der Gaag sprak van het klimaatakkoord als ’banenmachine’ en haalde zo talloze kranten en tv-uitzendingen.

Nu blijkt echter dat TNO niet helder vermeldde dat het ging om de bruto banengroei. Dus: zonder rekening te houden met verdringingseffecten in de rest van de economie: elke euro die overheid en burgers aan het klimaat uitgeven, kan immers niet worden besteed aan onderwijs, een vakantie of een nieuwe keuken. Ook dat scheelt werkgelegenheid.

Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.