Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klimaatakkoord heeft toch geen effect op werkgelegenheid

  •  
15-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vergaderen klimaatakkoord plannen

© Bron Pixabay

De conclusie van een TNO-onderzoek dat het klimaatakkoord 39.000 tot 72.000 extra banen gaat opleveren, blijkt iets te optimistisch. Naar aanleiding van een gegrond verklaarde klacht heeft TNO zijn onderzoeksamenvatting nu aangepast: op lange termijn blijkt het werkgelegenheidseffect zo goed als nul. Dat meldt De Telegraaf.

Afgelopen maart sloeg de opdrachtgever van de studie, de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), flink op de trom met de opmerkelijke uitkomsten. NVDE-directeur Olof van der Gaag sprak van het klimaatakkoord als ’banenmachine’ en haalde zo talloze kranten en tv-uitzendingen.

Nu blijkt echter dat TNO niet helder vermeldde dat het ging om de bruto banengroei. Dus: zonder rekening te houden met verdringingseffecten in de rest van de economie: elke euro die overheid en burgers aan het klimaat uitgeven, kan immers niet worden besteed aan onderwijs, een vakantie of een nieuwe keuken. Ook dat scheelt werkgelegenheid.

Bron: ANP

Meer over:

klimaatakkoord
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.