Vroege Vogels

Kliflamsoor verovert Ameland

  •  
24-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kliflamsoor_01.jpg

© foto: Johan Krol

Op Ameland is voor het eerst kliflamsoor (Limonium binervosum) gevonden. Het is een nieuwe plantensoort voor Nederland. Dat maakte het VARA-radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1 vanmorgen bekend. De groeiplaats op Ameland is een droog stukje kwelder met wat gras. Er staan ruim 100 exemplaren van het kliflamsoor.
Herkenning
Kliflamsoor is te herkennen aan de enigszins blauwgroene, tot 1 cm brede rozetbladen en de bijna vanaf de grond vertakte bloeistengels met paarsblauwe bloemen. In tegenstelling tot wat de wetenschappelijke naam doet vermoeden hebben de bladeren drie overlangse nerven (en niet twee).

Herkomst

Kliflamsoor komt als soort verspreid langs de Europese westkust van Noord-Spanje tot de Britse eilanden voor. Van deze soort zijn meerdere ondersoorten beschreven. Op Ameland komt de ondersoort binervosum voor. Deze groeit op kliffen, rotsen, in duinen en op kwelders van Noordwest Frankrijk tot in Zuidoost Engeland. Ameland komt daar bij en is nu de meest noordelijke en oostelijke vindplaats.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.