Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kliekjes bewaren lukt, en opeten ook

  •  
25-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
groente_15.jpg
Bijna iedereen in Nederland bewaart restjes die na de maaltijd overblijven in de koelkast of de vriezer, om deze later op te eten. Slechts veertien procent gooit eten dat na een warme maaltijd overblijft, altijd meteen in de vuilnisbak of groenbak. Dat blijkt uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal, uitgevoerd door GfK.
Veel weggooien
Vier van de vijf in de koelkast bewaarde restjes worden uiteindelijk opgegeten. Bij restjes in de vriezer is dit 90 procent. Mariken Stolk van Milieu Centraal noemt deze resultaten bemoedigend. “We gooien in Nederland bijna 50 kilo goed voedsel per persoon per jaar weg. Een kwart hiervan bestaat uit maaltijdresten. Het verspillen van voedsel belast het milieu en is ook jammer van het geld. Het lukt veel mensen om kliekjes te bewaren en op te eten, maar het onderzoek laat ook zien dat het nog beter kan. Een meerderheid van de mensen gooit in koelkast bewaarde kliekjes alsnog af en toe weg”.
Vergeten
De meeste kliekjes worden verwerkt in een nieuwe maaltijd, gebruikt als tussendoortje of door een gezinslid opgegeten als die apart moet eten. Redenen voor het alsnog weggooien van bewaarde restjes zijn divers. Mensen hadden toch geen zin meer in het restje, vertrouwden het niet meer of waren vergeten dat het in de koelkast stond.
Op maat koken
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel mensen moeite hebben om op maat te koken. Negen van de tien huishoudens houden minstens eens per week maaltijdresten over. Mensen boven de 65 jaar slagen er het beste in om precies zoveel te koken dat alles opgegeten wordt.
Tips
Milieu Centraal voert samen met het Voedingscentrum de campagne Eten is om op te Eten. Met veel informatie en handige tips willen beide organisaties mensen aanzetten tot het verminderen van voedselverspilling.
Bron: Milieu Centraal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.