Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kleurige paddenstoelen in de duinen

  •  
22-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
209 keer bekeken
  •  
wasplaten in duinen
De oude, vochtige grond van de Coepelduynen, tussen Noordwijk en Katwijk, vormt de ideale voedingsbodem voor wasplaten: kleurrijke paddenstoelen met een glimmende hoed.

Wasplaten

Wasplaten zijn plaatjeszwammen: paddenstoelen zoals je ze tekent, met een steel en een hoed. Aan de onderkant van die hoed zitten plaatjes, ook wel lamellen genoemd. Wasplaten vormen daarbinnen een speciale groep, vaak fel geel of oranje gekleurd, en met een glimmend laagje over de hoed, zodat het lijkt alsof er een laagje was overheen ligt.
Wasplaten zijn graslandpaddenstoelen: ze houden van oude, verarmde en vochtige grond. En ze houden van rust. Ze kunnen absoluut niet tegen (kunst)mest, waardoor ze uit veel akkers verdwenen zijn. Je vindt ze nu nog slechts op beperkte plekjes op oude grond, typisch grassige stukjes in een oud duin met arme grond zoals de Coepelduynen, waar ze op de hellingen en in de dalen groeien.

Hollandse Duinen

De Coepelduynen liggen tussen Katwijk en Noordwijk. Het valt binnen de Hollandse Duinen , het nieuwe Nationale Park in oprichting tussen Den Haag en Noordwijk. Het is in beheer bij Staatsbosbeheer . Het is een struingebied: je mag er vrijuit rondbanjeren. Dat zorgt voor een open landschap, met desolaat aandoende stuifduinen. Tijdens het broedseizoen, tussen 15 maart en 15 augustus, is een deel van het gebied niet toegankelijk. Dan herstelt de natuur zich ondergronds en daarvan profiteren paddenstoelen zoals de wasplaten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.