Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kleinste waterhoenders krijgen kleintjes

  •  
15-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kleinstwaterhoen.jpg
Grote opwinding onder vogelaars: de twee kleinst waterhoenders in het natuurgebied de Groene Jonker tussen Zevenhoven en de Nieuwkoopse plassen hebben kuikens gekregen. Minimaal vijf zei boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten dinsdagavond. ,,Ik heb ze zelf nog niet gezien, maar het gaat om betrouwbare waarnemingen van vogelaars.''
Het gebied is al sinds eind mei een hotspot voor vogelaars uit Nederland, maar ook uit Duitsland en België. Het kleinst waterhoen (porzana pusilla) is een uiterst zeldzame vogel die eens in de zoveel jaren naar Nederland komt. En als ze komen, dan gaat het om twee tot negen broedparen per jaar.
Vooral in de eerste weken stonden tientallen vogelaars per dag op de uitkijk om het broedpaar met eigen ogen te zien en te fotograferen. Zo'n 2,5 week geleden nam de belangstelling af omdat het paar zich terug had getrokken. Natuurmonumenten verwacht dat de drukte weer gaat toenemen. ,,Het nieuws over de kuikens verspreidt zich als een lopend vuurtje onder vogelaars.''
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.