Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Kleinste tijgers ter wereld' ontdekt

4 okt 2010
  •  
leestijd 1 minuten
tijger_09.jpg
Bengaalse tijgers die in de mangrovebossen van Bangladesh leven, zijn veel kleiner en lichter dan hun soortgenoten in andere gebieden. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt.
 
Het gemiddelde gewicht van de Bengaalse tijgers die voorkomen in de Sundarbans in Bangladesh is 76,7 kilo. Dat is opvallend weinig. Soortgenoten van de dieren in de omliggende gebieden wegen gemiddeld maarliefst 138,2 kilo.
Onderzoekers van de Universiteit van Minnesota doen verslag van die bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Mammalia.
Kleinste
De wetenschappers vermoeden dat de grote katten in de mangrovebossen kunnen worden beschouwd als de kleinste tijgers ter wereld. De dieren groeien waarschijnlijk slecht, vanwege de prooien waarop ze jagen.
“Het kan te maken hebben met de relatief kleine herten die beschikbaar zijn als prooi in de Sundarbans in vergelijking tot de veel grotere prooien waarop andere tijgers jagen”, verklaart hoofdonderzoeker Adam Barlow op BBC News.
Verdoving
De wetenschappers hebben het gewicht van de tijgers in Bangladesh in kaart gebracht door enkele dieren te vangen en vervolgens te verdoven, zodat ze konden worden gewogen. Ook een tijger die was gedood door bewoners van het gebied werd betrokken in het onderzoek.
In de mangrovebossen van Bangladesh komen nog ongeveer 300 tot 500 Bengaalse tijgers voor. De dieren leven erg geïsoleerd van hun soortgenoten in andere gebieden. De afstand tot de volgende populatie tijgers is ongeveer 300 kilometer.
Bron: Nu.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.