NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kleine wintervlinder actief in koude nachten

27 nov 2015
  •  
leestijd 1 minuten
Als de eerste nachtvorst is geweest verschijnen de kleine wintervlinders. Deze nachtvlinders komen massaal tegelijk uit hun pop om zich voort te planten. Dit gebeurt op bijzondere wijze.
Het vrouwtje van de kleine wintervlinder (Operophtera brumata) ontpopt aan de voet van een boom waar ze de rest van haar leven zal doorbrengen. Ze heeft daarom ook geen vleugels nodig. Ze kruipt op de boom omhoog op zoek naar wachtende mannetjes. Eenmaal aangekomen begint de paring direct en die kan tot wel vier uur duren.
Als de paring klaar is loopt het vrouwtje verder naar boven de boom in om daar haar eitjes af te zetten. Hierna zal ze sterven. De eitjes van de kleine wintervlinder komen in het voorjaar uit. De rupsen kunnen van veel verschillenden struiken en bomen leven, maar de eik is hun favoriet. Soms zijn er zoveel rupsen, dat deze boom eronder te lijden heeft.
De komende tijd kun je de kleine wintervlinder vanaf zonsondergang makkelijk vinden: Als je in het donker met je zaklamp op de bomen zoekt is de kans groot dat je wachtende mannetjes en misschien zelfs een paring aantreft. De mannetjes scholen samen op boomstammen en in de toptijd kunnen er wel tientallen bij elkaar zitten. De vlinders komen goed op licht af en zijn vaak op verlichte vensters te zien. Ook in het licht van autolampen kun je de mannetjes zien dwarrelen, vooral in de buurt van bossen en struwelen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.