Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kleine vos het meest gezien

  •  
04-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kleine_vos_02.jpg

© Kleine vos - Fotograaf femmynl

Tijdens de landelijke tuinvlindertelling georganiseerd door De Vlinderstichting zijn afgelopen weekend zijn ruim 50.000 vlinders geteld in meer dan 3.500 tuinen in heel het land. Het is daarmee een goed vlinderjaar.
In de uitzending ( 3 augustus 2014 ) van Vroege Vogels was al bekend gemaakt dat de kleine vos het meest gezien is, zo’n 13.000 keer. Daarna volgde de atalanta (10.000 keer) en het klein koolwitje (ruim 5.000 keer). Het aantal vlinders is vergelijkbaar met de jaren 2011 en 2012. Vorig jaar waren de aantallen hoger, maar dat was een extreem goed vlinderjaar.

Kleigrond

Vooral in gebieden op de kleigrond op het platteland telde men veel vlinders. In Zeeland, Friesland en Groningen zijn gemiddeld 17 tot 20 vlinders per tuin geteld. In Noord-Brabant was het aantal soorten in de hele provincie gezien het hoogst. Het waren 40 verschillende soorten van de in totaal 52 soorten die in Nederland gezien werden. In Noord- en Zuid Holland werden in de meeste tuinen  vlinders geteld, samen in 1.000 tuinen.
De reden dat vooral op de kleigronden veel vlinders waren komt waarschijnlijk omdat de goed vochtvasthoudende en voedselrijke gronden veel brandnetelvlinders en koolwitjes aantrekken. Dat zijn typische vlinders die graag in tuinen voorkomen. De zandgronden zijn vooral goed voor vlinders van hei en bos. Die houden van  voedselarmere grond en raken daardoor veel minder in tuinen verzeild. Zandgronden zijn in het algemeen rijker aan vlindersoorten, maar armer aan tuinvlindersoorten.
Piek
Ondanks het goede vlinderjaar was de piek van de vlinders deze zomer eigenlijk al achter de rug. Vlinders als de dagpauwoog waren twee weken gelden het meest talrijk. Veel deelnemers aan de tuinvlindertelling gaven ook aan dat hun vlinderstruik in de tuin helaas al was uitgebloeid tijdens het telweekend. De hele natuur is dit jaar vroeger door de warme voorjaar en de warme zomer. Dit kan betekenen dat we door de klimaatverwarming wellicht het telweekend naar voren zullen moeten gaan schuiven.
Argusvlinders
Opmerkelijke waarnemingen dit jaar waren  450 getelde argusvlinders, een soort die eigenlijk op het platteland voorkomt maar het daar erg moeilijk heeft. Reden dat de Vlinderstichting op 9 en 10 augustus een speciaal telweekend voor de argusvlinder organiseert. Ook zijn flink wat kolibrievlinders gezien, een nachtvlinder die op een kolibrie lijkt en ook overdag vliegt. De vlinder met de mooie naam ‘spaanse vlag’ is voor Nederland echt een zeldzaamheid. Deze grote nachtvlinder is in Limburg een aantal keer gezien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.