Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kleine ijsvogelvlinder profiteert van goed beheer en warmte

12 jun 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kleine_ijsvogelvlinder

© Kleine ijsvogelvlinder - DSlijfer

Het warme weer in mei 2017 en ook dit voorjaar werkt positief voor de zeldzame kleine ijsvogelvlinder. De aantallen zijn duidelijk groter dan normaal en de vlinder kan mogelijk ook uitbreiden naar nieuwe leefgebieden.

Halfschaduw en vochtig

De kleine ijsvogelvlinder komt alleen maar voor in gevarieerde bossen met kleinschalige variatie in donkere, vochtige, beschaduwde delen en zonnige randen. De waardplant van de rups is kamperfoelie maar die moet dan wel in de halfschaduw staan en in een vochtige omgeving.

Warmte en goed beheer

De vlinder vliegt normaal in loop van juni en in juli, maar door de zeer warme meimaand was hij dit jaar al vanaf eind mei actief. Ook zijn de aantallen vlinders die worden gemeld groter dan voorheen. Als er een hoge dichtheid aan vlinders is, wordt de drang om te gaan zwerven groter.
Door de beheerders van natuurterreinen wordt al jaren gewerkt aan variatie in het bos en het lijkt er nu op dat een nieuwe generatie kleine ijsvogelvlinders hiervan gaat profiteren.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar