Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Kleine hondjes met 'knallende hoofdpijn'

18 mei 2020
  •  
leestijd 1 minuten
chihuahua-puppy-958203_1920 klein hond

chihuahua

© Pixabay

Kopers, fokkers, eigenaren en zelfs dierenartsen zijn zich vaak niet bewust van de fysieke problemen waar kleine hondjes mee kampen. Dat stelt stichting Dier&Recht, die mensen daarom gaat voorlichten. Het gaat onder meer om chihuahua’s, dwergkeesjes en andere zogenoemde miniatuurhondjes.

Zo hebben de viervoeters vaak last van chronische hoofdpijn omdat de schedel te klein is voor de hersenen. Die zorgt bijvoorbeeld voor uitpuilende ogen en problemen met het gebit. Volgens Dier&Recht zijn de gezondheidsproblemen nauwelijks bekend. "Er lopen ontzettend veel chihuahua’s en dwergkezen rond met knallende hoofdpijn zonder dat hun baas dit weet", zegt dierenarts Kelly Kessen.

Door voorlichting te geven wil Dier&Recht mensen bewust maken dat het fokken van miniatuurhondjes ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt. De stichting pleit ook voor duidelijke, wettelijke regels met betrekking tot het formaat van de hondjes. "Dan weten fokkers waar ze zich aan moeten houden hebben", stelt de organisatie, die vindt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op de regels moet toezien.

Bron: ANP

Meer over:

chihuahua, hond

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar