Vroege Vogels

Klein duwtje richting duurzamer of gezonder

  •    •  
18-12-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
apple_02.jpg
Subtiele veranderingen in de aankoopomgeving kunnen leiden tot duurzamer of gezonder gedrag. Mensen hebben soms een klein duwtje in de rug nodig om duurzame thee, diervriendelijk vlees of een stuk fruit te kopen in plaats van snoep.
Sturen
Dat blijkt uit de resultaten van het nudging onderzoek, uitgevoerd door een consortium bestaande uit Wageningen Universiteit, Schuttelaar & Partners, HAS KennisTransfer en het Restaurant van de Toekomst. Het doel was bepalen welke manieren van sturen effectief en ethisch aanvaardbaar zijn bij het kiezen voor duurzame en gezonde producten.
Trein
Treinreizigers bleken iets vaker te kiezen voor een gezonder tussendoortje als ze wisten dat het merendeel van hun medereizigers dit ook deed. In een virtuele kiosk en bij 12 Nederlandse stations is met een schapkaartje en grondsticker informatie gegeven over treinreizigers die kiezen voor fruit.
Verleiden
Naast de studie bij de kiosken is onderzoek gedaan in een laboratorium, een virtuele supermarkt en in verschillende real-life situaties, zoals bedrijfsrestaurants, zorginstellingen en supermarkten. Daarbij komen een aantal andere manieren naar voren om consumenten te verleiden tot duurzamer en gezonder voedsel. Zo blijkt dat consumenten vaak eerder voor thee met een duurzaamheidskeurmerk kiezen wanneer deze in het midden van het theeschap ligt.  Bij cateraars en restaurants kiezen consumenten vaker voor een vegetarisch product wanneer dit onderdeel is van een combinatiemenu.
 
Duurzaam en gezond voedsel
Voor het eerst is in Nederland structureel onderzocht in hoeverre het sturen relevant is voor duurzamer en gezonder voedsel. "Subtiele veranderingen leiden tot subtiele effecten”, zegt Hans van Trijp. De onderzoekers hebben ook rekening gehouden met de ethische aspecten en komen met een aantal adviezen voor bedrijfsleven en overheid hoe zij het sturen op een ethisch verantwoorde manier kunnen toepassen. Zo mag er geen sprake zijn van het inperken van de keuzevrijheid.
Bron: Wageningen University
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.