Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rijpende klei, Delftse grassen, zeeforellen, vogeltrekweekend en alle overige onderwerpen

  •  
02-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
166 keer bekeken
  •  
Startpunt waarop je de onderstaande onderwerpen kunt terugluisteren:
11:08 - Bestaande vogels van O.C. Hooymeijer
33:53 - Fenolijn deel 1
37:28 - Delftse grassen
47:38 - Kleirijperij
1:09:49 - Vogeltrekweekend
1:21:27 - Fenolijn deel 2
1:38:55 - Trintelzand, een nieuw natuurgebied
2:28:26 - Zeeforellen uitzetten

Bestaande vogels van O.C. Hooymeijer - 11:08

Schrijver en tekenaar O.C. Hooymeijer kennen we natuurlijk van zijn niet-bestaande vogelgidsen, waarin hij zijn fantasie de vrije loop laat. Sinds kort schrijft hij ook columns voor dagblad Trouw, waarin hij zijn fictieve vogels voor het voetlicht brengt. Toch weet hij wel degelijk veel van échte vogels. Het begon allemaal vijftig jaar geleden met de vogelgids van Bertel Bruun.
OC Hooijmeyer

O.C. Hooymeijer met de vogelgids van Bertel Bruun

© Jeannette Parramore

100 Delftse grassen - 37:28

Dat er zo veel soorten gras zouden groeien in Delft, dat hadden Raymond van der Ham en Kees van der Kraan niet verwacht. Maar samen wisten ze er 100 vast te leggen: Kees van der Kraan aquarelleerde veertig jaar geleden al tientallen Delftse grassen en florist Raymond van der Ham schreef er de afgelopen jaren teksten bij. Het resultaat: een heus grassenboek: " Te hooi en te gras. "
klein liefde gras

© Kees van der Kraan

Kleirijperij - 47:38

Onderzoekers van Wageningen University & Research zoeken naar manieren om het slib dat uit de haven van Delfzijl wordt gebaggerd op een nuttige manier te gebruiken. Door met hulp van planten en regenwater het zout uit de klei te halen, kan het misschien worden gebruikt om dijken van te maken.
rijpende klei 16.28.01

Nationaal Vogeltrekweekend - 1:09:49

Miljoenen vogels trekken de komende weken van of via Nederland naar hun overwinteringsgebieden in Zuid-Europa en Afrika. Onze broedvogels vertrekken en noordelijke vogels trekken naar of door ons land. Voor het eerst wordt er dit jaar een Nationaal Vogeltrekweekend georganiseerd. Met onder andere allerlei excursies. Boswachter en vogelaar Luc Hoogenstein zal zondag vertellen wat het Naardermeer merkt van al die vogeltrek. Kijk hier voor meer informatie over het Nationaal Vogeltrekweekend.
kraanvogel_13.jpg

© Fotograaf: belterman

Natuurgebied Trintelzand krijgt vorm - 1:38:55

Halverwege de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad is een nieuw natuurgebied aangelegd: het Trintelzand. Bedoeld om de dijk te versterken, maar ook om de kwaliteit van het Markermeer te verbeteren. Waar twee jaar geleden alleen water te zien was ligt nu een archipel van eilandjes die steeds groener kleuren. Bureau Waardenburg doet de komende vijf jaar onderzoek.
Trintelzand

Pieter Bas Broeckx en Max Claus van Bureau Waardenburg doen onderzoek naar macrofauna

© Jeannette Parramore

Gezenderden zeeforellen - 2:28:26

In hun paaitijd trekken zeeforellen vanuit het IJsselmeer de Overijsselse vecht op om daarna nog honderden kilometers stroomopwaarts naar Duitsland te zwemmen waar ze op rivieroevers vol kiezelstenen hun eieren leggen. Tenminste zo zou het moeten gaan voor de zeeforel. maar op weg naar de paaigronden blijken er vele hindernissen te zijn. Wat de exacte hindernissen op hun tocht zijn dat moet onderzoek uitwijzen. Robert Weijman van Sportvisserij Nederland werkt mee aan het onderzoek. Voor meer informatie over het Vechtdal en de gezenderde vissen kun je de uitzending van Vroege Vogels TV bekijken.
zeeforel

Fenolijn - 33:53 en 1:21:27

Sneeuwgorzen aan de Waddenzee, een inbrekende pimpelmees, Zeeuwse patrijzen, een rups van een walstropijlstaart en een groepje reuzenbovisten. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Net als een bijzondere waarneming uit Zweden, waar grote groepen kraanvogels het luchtruim hebben gekozen, richting hun overwinteringsgebied.

Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338.

Meer informatie over de fenolijn is hier te vinden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.