Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Kleding delen bespaart veel CO2

  •  
27-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
629 keer bekeken
  •  
doorgeefjasje

© Helga van Leur met het doorgeefjasje, bron: Milieu Centraal

Steeds nieuwe kleding kopen veroorzaakt per persoon gemiddeld 550 kilo CO2 uitstoot per jaar. Dat is evenveel als 2.500 km rijden in een benzineauto. Voor het maken van kledingstoffen zijn veel land, water, energie en chemicaliën nodig. Als we een kwart minder kleding zouden kopen door onze garderobe vaker te delen, kunnen we in Nederland 2,3 miljard kilo CO2 besparen. Dat is meer dan het jaarlijkse energiegebruik van alle Amsterdamse en Utrechtse huishoudens samen.

Sterren delen kleding

Helga van Leur, Victoria Koblenko, Prinses Laurentien, Brecht van Hulten en Tanja Jess spot je normaal niet in hetzelfde jasje. Maar vanaf vandaag wel, de dames delen het ‘Colbert2Share’, met Helga van Leur als eerste draagster. Met het doorgeefjasje van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal maken de sterren een modestatement: ‘kleding delen is in!’.

Tips duurzame garderobe

Je kunt als consument makkelijk overstappen op een duurzame modestijl. Zo kun je gaan voor tijdloos design dat langer dan enkele seizoenen mee kan, te investeren in kleding met een goede pasvorm en klassiekers te combineren met trenditems. En je garderobe te delen. “Voor de fashionistas die graag de allernieuwste modetrends volgen, is delen en ruilen een uitkomst: vind een modemaatje en je garderobe is eindeloos afwisselend zonder dat het ten koste gaat van het milieu”, vertelt Kirsten Palland van Milieu Centraal.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.