Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Klavertje vier

19 aug 2016
  •  
leestijd 1 minuten
klavervier
De kans dat je een klavertje vier vindt is héél klein. Slechts 0,1 tot 0,01 procent van de klavertjes is een klavertje vier.
Klavertje geluk?
Een klaver met vier blaadjes is een mutatie van de witte klaver, die normaal gesproken maar drie blaadjes heeft. De mutatie kan ontstaan door bijvoorbeeld vervuiling, de bodem en andere omgevingsfactoren. Omdat de mutatie niet plaatsvindt in de geslachtscellen, is het niet zo dat het nageslacht van het klavertje vier ook vier blaadjes heeft.
Klavertje nep
In tuincentra worden ook klavertjes vier verkocht. Het gaat hier om de klaverzuringsoort Oxalis deppei. Deze soort lijkt qua uiterlijk op de klaver, maar is er geen familie van.
Klavertje achttien
Er worden niet alleen klavertjes gevonden met drie of vier blaadjes, maar soms ook met veel meer. Bijvoorbeeld een vijf-, zes- of zevenbladige klaver. Dit is nóg zeldzamer. Er is zelfs een keer een klaver gevonden met achttien blaadjes. Dan heb je pas veel geluk!

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.