Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Klassieke korven

7 jun 2016
  •  
leestijd 1 minuten
De meeste bijen worden tegenwoordig gehouden in kasten. Rob van Hernen werkt nog op de traditionele manier, met korven van stro.
Rob van Hernen heeft zo'n 140 korven staan met inheemse zwarte bijen. Hij maakt de korven zelf, maar koopt ze ook tweedehands uit Duitsland. Korven zijn aan de onderkant open en hebben geen vaste raamwerken. 'Daardoor kijk je anders naar de bijen en heb je in een oogopslag een beeld van het aantal bijen' aldus deze imker.
Zwermen
De maand mei is het moment dat er nieuwe bijenvolken ontstaan. De koningin legt dan zo'n tweeduizend eitjes. Daarvan raakt de bijenkast of -korf overvol. Door bepaalde triggers gaat het volk op een zeker moment zwermen: ze vliegen de kast of korf uit, hun koningin achterna. Om te voorkomen dat z’n bijen verdwijnen, moet de imker het volk snel vangen in een nieuwe kast of korf. De oude koningin zet hij terug. Daarna komen de nazwermen: daar zit dan een nieuwe koningin bij.
Deze reportage is eerder uitgezonden op 24 mei 2016

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.