Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Klaplopers

  •  
03-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3juni1_01.jpg
Bij de vismarkt op Puerto Ayora op het eiland Santa Cruz is het iedere dag weer een drukte van jewelste bij de vismarkt. Geen viskopers, maar eigenlijk meer klaplopers die zich rond de vismarkt begeven. Ze schuiven in grote getale steeds dichter naar de man die de vis staat schoon te maken. Ze proberen een stukje vis te bemachtigen, maar worden steeds weer door een tuinslang weggespoten. Wel krijgen ze het vel en de graten. Over het algemeen zijn de klaplopers pelikanen, af en toe zie je een blauwvoet jan van gent en af en toe is er een zeeleeuw die zich poesachtige gedraagt tegenover degene die de vis schoonmaakt. Zeeleeuwen geven ook kopjes en overtuigen je er zeker van dat zij de liefste zijn en toch echt wel een hapje verdiend hebben. Boven de vismarkt zweven de fregatvogels, die ook hopen een graatje mee te pikken.
De vismarkt van Puerto Ayora heeft wel iets weg van een soort mc Fish. De bruine pelikaan bijvoorbeeld is een prachtige grote logge vogel, die op het land wat klunzig aan doet, maar die in de lucht behoorlijk uit de vleugels kan. De bruine pelikaan is absoluut niet bang en je kunt hem van heel dichtbij benaderen. Hij vist in de wateren rond de Galapagos en vaak zie je dat de stormvogeltjes achter hem aanduiken om ook een stukje vis mee te kunnen pikken. Soms zitten de stormvogeltjes boven op zijn kop als hij een vis te pakken heeft.
Sommige vissoorten zijn voor de pelikaan niet makkelijk te verorberen, omdat ze een ronde vorm hebben en de pelikaan geen tanden heeft. De pelikaan moet met water en geduld zien dat hij de vis naar binnen krijgt. Geen wonder dat ze in grote getale bij de vismarkt staan. Tenslotte is het zo erg makkelijk om een hapje binnen te krijgen. Waarom zou je uit vissen gaan, als je goed fast food voorhanden hebt? Bepaalde pelikanen houden van gemak, anderen gaan gelukkig nog steeds op avontuur. Het lijken wel mensen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.