NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Klapekster overwintert op De Staart

21 dec 2015
  •  
leestijd 1 minuten
klapeksters_dennisstronks.jpg

© Fotograaf: dennisstronks

Deze winter is er voor het eerst sprake van overwintering van klapeksters in De Staart bij Rotterdam. De klapekster profiteert hier van de aanwezige najaar- en winterruigte waardoor er volop voedsel voor hem aanwezig is.
Bijzonder
Het overwinteren van de klapekster op De Staart is bijzonder, aangezien De Staart een relatief nieuw natuurgebied is aan de oevers van Spui en Oude Maas grenzend aan Oud-Beijerland. Tot en met 2003 werden hier nog aardappelen en suikerbieten geteeld. Sindsdien mag het gebied zich natuurlijk ontwikkelen van beheerder het Hoekschewaards Landschap, bijgestaan door kuddes runderen en paarden van FREE nature.
Opkomend groen
Onder invloed van begrazing is op deze voedselrijke bodem een rijk landschap ontstaan vol met ruigtekruiden als distel en brandnetel, maar inmiddels ook met opkomend bos in de vorm van braam- en meidoornstruwelen. Dit alles afgewisseld met korter afgegraasde graslandjes. Een landschap rijk aan insecten, muizen en vogels. Perfect voor klapeksters.
Lees meer op NatureToday.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.