NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Klacht Varkens in Nood tegen Jumbo en Dirk

2 feb 2016
  •  
leestijd 2 minuten
VARkensjpg.jpg
Varkens in Nood begint een rechtszaak tegen Jumbo en Dirk van den Broek. Beide supermarkten verkopen volgens de dierenrechtenorganisatie nog steeds massaal varkensvlees zonder keurmerk van de Dierenbescherming. Dit is een schending van de afspraak uit 2013 om daar uiterlijk in 2015 mee te stoppen: vlees moet minimaal het Beter Leven kenmerk 1 ster hebben, aldus Varkens in Nood maandagavond.
Zonder keurmerk
Ook bij andere supermarkten wordt nog steeds varkensvlees zonder keurmerk verkocht, maar Dirk en Jumbo scoren slechter dan de meeste andere supermarkten, aldus Varkens in Nood na eigen onderzoek in januari. Varkens in Nood hekelt met name de kiloknallers, aanbiedingen met vlees zonder keurmerk. Varkens in Nood spant de rechtszaak aan samen met Dier&Recht en belangstellende burgers.
Reactie Dirk
Supermarktketen Dirk is het niet eens met Varkens in Nood. Die beweging kondigde een rechtszaak aan, omdat de winkel varkensvlees zonder keurmerk verkoopt en omdat leveranciers zich niet aan de regels zouden houden. Dirk zegt dat het daar “niet bekend” mee is. 
Dirk meldt dinsdag dat het in 2014 en in 2015 brieven van Varkens in Nood en van Stichting Dier & Recht heeft gekregen. Daarin stond dat veehouders en toeleveranciers van Dirk de wet overtraden. De keten zegt de bewegingen om meer informatie te hebben gevraagd. “Ondanks meerdere verzoeken is hier nooit een reactie op ontvangen van hen.” Volgens Varkens in Nood was in 2013 afgesproken dat al het varkensvlees vanaf 2016 een keurmerk van de Dierenbescherming moet hebben. Niet waar, zegt Dirk, het vlees moet duurzamer worden maar over een keurmerk is niets afgesproken.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.